Focaccia z patelni

Focaccia z patelni

Tak moi drodzy, Focaccia z patelni, którą każdy przygotuje łatwo i zrobi z niej pyszny użytek 🙂 Składniki: 235 ml wody 245 ml mleka 8-10 g suchych drożdży 4 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soli 620 g mąki pszennej typu 00 oraz opcjonalnie, 

Chlebki pita

Chlebki pita

Gdy jesteście fanami wschodnich smaków, chętnie chadzacie do Sphinx’a na Shoarmę, to zapewne lubicie też chlebki pita – nieodłączny element wielu dań kuchni arabskiej, tureckiej itp. Z racji tego iż restauracje są aktualnie zamknięte, a Wy macie dużo czasu w domu – chlebki pita upieczcie 

Pajda Szlachecka

Pajda Szlachecka

Pajda to typowy polski street food, a raczej festyn-food, odpust-food tudzież święto-zmarłych-food… Najcześciej pod tym hasłem kryje się solidna kroma wiejskiego chleba posmarowana suto smalcem i udekorowana ogórkiem kiszonym. Ale pajdę można też spotkać w wersji na ciepło i taką też chcę Wam dziś zaprezentować. 

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Od dłuższego czasu polowaliśmy na świeżą okrę, ale bez większego powodzenia. Tym razem udało się – czekała na nas w sklepie na Krecie 🙂 Choć okra może sprawiać wrażenie kuzynki papryki, to jest okazuje się że jej najbliższym krewnym jest hibiskus! Oto najprostszy przepis na 

Sałatka Colesław (coleslav)

Sałatka Colesław (coleslav)

Sałatka Colesław jest idealna do grilla, pieczonych mięs i ryb. Słodka, ale wyrazista w smaku. Składniki: Główka białej kapusty 3 marchewki 3 łyżki octu winnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 300 g majonezu sól i pieprz Kapustę szatkujemy drobno, marchewkę ścieramy. Dodajemy cukier, 

Bułki do barbecue i burgerów

Bułki do barbecue i burgerów

Burgery robiliśmy już wielokrotnie, ale zawsze przy użyciu gotowych bułek. Niestety, był to zawsze najsłabszy punkt dania, gdyż gotowe bułki celują raczej w miłośników amerykańskich fast foodów, a nie klientów dobrych burgerowni. Postanowiłem wreszcie wziąć byka za rogi i upiec bułki samemu. Okazało się to 

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Czyli pasztet z czarnej fasoli i pasta z soczewicy i chilli. Nie samym mięsem człowiek żyje, czasem (szczególnie w sezonie grillowym) trzeba sobie zrobić warzywny detoks i popróbować nowych smaków. Pasta doskonale zastąpi nam serki do smarowania, a pasztet jest smaczny i bardzo sycący. Składniki 

O grillowaniu słów kilka

O grillowaniu słów kilka

Słowem wstępu: O przygotowaniu tego wpisu myślałem już od jakieś czasu. To że pojawia się dopiero teraz jest spowodowane faktem, iż nie miałem w zeszłym roku zbyt wielu okazji do grillowania. Ale od początku. Za młodu były ogniska. Kiełbasa na patyku i ziemniaki z żaru. I 

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Składniki: żółta papryka pomidorki koktajlowe, jędrne gruby plaster świeżego ananasa małe czerwone cebule twarde ogórki kiszone duże zielone oliwki bez pestek ostra musztarda po pół łyżeczki suszonych: papryki, tymianku, majeranku, oregano, bazylii, czosnku, lubczyku oraz patyczki do szaszłyków Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Warzywa, ananasa 

Wegańskie galaretki warzywne bez żelatyny

Wegańskie galaretki warzywne bez żelatyny

Nasze nowe kuchenne odkrycie – czyli substancja zwana Agar-Agar ma wszystkie zalety żelatyny, a przy tym żadnych jej wad. Tężeje w temperaturze pokojowej, jest bezwonna, jeszcze prostsza w użyciu i co najlepsze: gdy np. uznacie że galaretka jest za mało słodka, rozpuszczacie ją ponownie, dosładzacie, 

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois – czyli wyborna zapiekanka z ziemniaków i śmietany. Może być daniem głównym, lub dodatkiem do mięs, czy ryb. U nas była dodatkiem do gęsiny. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 ml śmietany 30% łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz 150g startego sera – 

Suszone pomidory z ziołami w oliwie

Suszone pomidory z ziołami w oliwie

Suszone pomidory z ziołami w aromatycznej oliwie są idealnym dodatkiem do wielu dań, sałatek, past i makaronów, zapiekanek, grzanek. Długo by wymieniać. Oczywiście takie suszone pomidory kupicie bez problemu w wielu sklepach spożywczych. Jednak krótka analiza ich składu (zazwyczaj nieco chemii, konserwantów) jak i ceny, 

Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka

Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka

Składniki: 3 kg ogórków gruntowych pokrojonych w talarki 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 3/4 szklanki soli morskiej 2 średnie marchewki pokrojone w talarki 3 duże cebule pokrojone z cienkie plasterki ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca biała w ziarnista Pokrojone ogórki i zalewamy 3 litrami 

Wegański pasztet z soczewicy z chilli

Wegański pasztet z soczewicy z chilli

Zdarza się Wam czasem, że chcecie ugotować konkretną potrawę, a wychodzi Wam zupełnie coś zupełnie innego? Oczywiście nie mam na myśli sytuacji, gdy zamiast czegoś jadalnego, wychodzi coś niejadalnego. Mi się tak wczoraj zdarzyło, o czym spieszę Wam opowiedzieć. Ci z Was, którzy czytają przepisy 

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Dziś będzie o tym jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Bardzo podobne, ale jednak odmienne w smaku. Obydwie pyszne. Na obiad, lub jako domowa wędlina. Składniki: jeden porządny filet z indyka przekrojony wzdłuż na połowę (2 płaskie filety) sól morska 4 jajka na ugotowane 

Guacamole

Guacamole

Jakoś nie mogłem się przekonać do tego dipa. To, ile zachodu trzeba włożyć w przygotowanie, jakoś nigdy nie przekładało mi się na doznania smakowe. Aż do teraz! Teoretycznie, powinna być tu też cebula i tabasco, ale ja nie uważam tego za konieczność. Składniki: 4 dojrzałe 

Granola

Granola

Składniki: 400 g płatków owsianych małe opakowanie suszonych bananów małe opakowanie suszonego ananasa 4 łyżki sezamu 2 łyżki płatków migdałów 4 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek erytrytolu 3 łyżki rodzynek Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze 

Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek

  Składniki na ok. 300g tapenady: 200g oliwek odsączonych z zalewy (mogą być czarne lub zielone) 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy 2 ząbki czosnku 2-3 fileciki anchovies sok z ćwiartki cytryny świeżo mielony pieprz 1/3 szklanki oliwy z oliwek Oliwki, kapary czosnek i anchovies 

Zakwas żytni

Zakwas żytni

  Składniki: 200g mąki żytniej 2000 200 g wody przegotowanej Mąkę i wodą mieszamy w szklanym naczyniu, które należy uprzednio wyparzyć wrzątkiem. Najlepszy jest słoik litrowy. Masa zakwasu powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany lub ciasta na naleśniki. Zakwas należy dokarmiać codziennie przez 4-7 dni. Dokarmianie: 

Pyszne dodatki do sałatek

Pyszne dodatki do sałatek

  Sos Balsamico nadaje sałatce słodko-kwaśny smak i doskonale podkreśla smak delikatnych składników. Możecie kupić gotowy sos (czego nie polecam), lub zrobić go samemu (do czego gorąco zachęcam).  Jest bardzo prosty, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, Składniki: 2 łyżki dobrego, jasnego miodu 2 łyżki oliwy extra vergine 2 łyżki