Tag: zakwas chlebowy

Żytni chleb na zakwasie z rodzynkami

Żytni chleb na zakwasie z rodzynkami

  Dzień przed pieczeniem: 150 ml zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin przed ( to podstawa sukcesu tego chleba); 150 ml wody przegotowanej; 150 gr mąki żytniej chlebowej 720. Całość mieszamy łyżką w dzieży aż powstanie jednolita masa i zostawiamy na 10-14 godzin pod przykryciem z 

Zakwas żytni

Zakwas żytni

Przepis baza. Tak przygotowany zakwas żytni pozwoli Wam na wspaniały domowy chleb i inne wypieki. Składniki: 200g mąki żytniej 2000 200 g wody przegotowanej Mąkę i wodą mieszamy w szklanym naczyniu, które należy uprzednio wyparzyć wrzątkiem. Najlepszy jest słoik litrowy. Masa zakwasu powinna mieć konsystencję