Tarta Makowa

Przepis wykorzystujący pół-produkty w wersji ekspresowej 🙂

Tarta Makowa

Składniki:

  • Dwie rolki ciasta kruchego
  • Puszka maku z bakaliami
  • Dwa jajka

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi (ja używam właśnie soi). Ciasto pieczemy 15 min, następnie usuwamy papier z wypełnieniem i pieczemy kolejne 10 min. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Na wystudzone ciasto wykładamy zawartość puszki z makiem i bakaliami. Z naszego doświadczenia wynika, że warto sięgnąć po produkt którejś z uznanych firm. Ich wyrób charakteryzuje się lepszym stosunkiem bakalii do maku 🙂

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Drugi płat ciasta kroimy w paski.
Na farsz makowy wykładamy pianę z białek a następnie układamy paski ciasta. Żółtko rozłkłucamy w miseczce i smarujemy nim paski ciasta. Tartę pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy po wystudzeniu.

Smacznego!