Ryba pieczona z suszonymi pomidorami, mozzarellą i karczochami
Składniki:
- 1kg mrożonej ryby – polecam Mirunę: >TUTAJ< wyjaśnienie dlaczego
- puszka pomidorów
- 100g pomidorów suszonych, odsączonych
- 200g karczochów z zalewy, odsączonych
- świeżo mielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- sól
- 250g mozzarelli (najlepiej takiej bez zalewy)
W naczyniu do zapiekania rozsmarowujemy ok. 1 łyżeczkę oliwy od suszonych pomidorów. Osuszone płaty ryby układamy w naczyniu i solimy lekko.
Pomidory z puszki blendujemy z pomidorami suszonymi, czosnkiem solą, pieprzem i oregano. Na rybie układamy kawałki karczochów i zalewamy sosem pomidorowym.
Na wierzchu układamy plastry mozzarelli i oprószamy je pieprzem i oregano. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 min pod folią aluminiowa, a następnie 10-12 min bez folii, aby mozzarella się ładnie zarumieniła. Po wyjęciu z piekarnika czekamy ok. 5 min i podajemy z bagietką.
Smacznego!