Gratin Dauphinois
Gratin Dauphinois – czyli wyborna zapiekanka z ziemniaków i śmietany. Może być daniem głównym, lub dodatkiem do mięs, czy ryb. U nas była dodatkiem do gęsiny.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 ml śmietany 30%
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 150g startego sera – najlepiej dobrego Gruyère, ale Cheddar też się sprawdzi.
- łyżeczka masła
Dodatkowo będziemy potrzebowali krajalnicy lub malaksera.
Ziemniaki kroimy w 2-3 mm plasterki. Zrobienie tego nożem jest bardzo trudne, dlatego przyda się malakser lub krajalnica – ja użyłem krajalnicy.
Najlepiej jest każdego pokrojonego ziemniaka zebrać w całość.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy ziemniaki obok siebie tak, aby plasterki stały w pionie. Poukładane ziemniaki solimy i pieprzymy. śmietanę mieszamy z gałką muszkatołową i zalewamy ziemniaki. Całość pieczemy pod przykryciem lub folią przez 60 min w temperaturze 200 stopni.
Po tym czasie zdejmujemy folię lub nakrycie, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze ok 15 min aż ser się rozpuści i zarumieni.
Podajemy od razu, z lampką dobrego Gewürztraminera.
Smacznego!