Portugalska zupa rybna

Portugalska zupa rybna

Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna, którą zamówiła Ola w restauracji w malowniczej miejscowości Aveiro w Portugalii. Byliśmy wtedy w drodze z okolic Porto do miejscowości Figueira de foz i zatrzymaliśmy się w Averio aby odsapnąć, pospacerować i przekąsić coś dobrego. Na niewielkiej starówce 

Steki z tuńczyka

Steki z tuńczyka

Nasze pierwsze doświadczenia ze stekiem z tuńczyka były słabe – bardzo słabe. Zamówiliśmy po takowym steku w jednej z sieciówek rybnych – nie powiem o którą chodzi, mogę jednak zdradzić że jej nazwa zaczyna się na N a kończy na H 🙂Steki, które dostaliśmy były 

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany jest łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się na zimno i ciepło. Klasyka wielkanocnego stołu. Składniki: Surowy boczek bez skóry 2 łyżki oleju 10 ząbków czosnku 100 g suszonych śliwek 4 łyżki majeranku 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka 

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Od dłuższego czasu polowaliśmy na świeżą okrę, ale bez większego powodzenia. Tym razem udało się – czekała na nas w sklepie na Krecie 🙂 Choć okra może sprawiać wrażenie kuzynki papryki, to jest okazuje się że jej najbliższym krewnym jest hibiskus! Oto najprostszy przepis na 

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue, podobnie jak Pulled Pork należą do amerykańskiej tradycji Barbecue, czyli długiego pieczenia mięs w niskiej temperaturze, aby mięso rozpływało się ustach. Aby przygotować żeberka barbecue, będziemy też potrzebować sos barbecue. Składniki: 1 kg przerośniętych żeberek, niezbyt chudych 1/2 filiżanki brązowego cukru 2 łyżki 

Zagrodowy kurczak w ziołach z pieczarkami

Zagrodowy kurczak w ziołach z pieczarkami

Od dawna nie było w Ciekawej kuchni kurczaków. Nie czuliśmy się po nich (sklepowych) najlepiej więc zaprzestaliśmy kupowania i jedzenia kurczaków. Aż do teraz. Udało nam się kupić kurczaki zagrodowe i odzyskaliśmy drobiową wiarę. Zagrodowy kurczak to jest to! Zupełnie inny smak. Składniki: 4 podudzia 

Tarta pimientos de padron

Tarta pimientos de padron

Papryczki pimientos de padron poznaliśmy w tym roku na Lanzarote. Są łagodne, ale bardzo aromatyczne. Hiszpanie jedzą je zazwyczaj jako jeden z tapasów. Usmażone i posypane grubo mieloną solą. Na wyspach kanaryjskich dostaniecie do nich narodowy sos – Mojo. U nas niestety papryczki te są 

O grillowaniu słów kilka

O grillowaniu słów kilka

Słowem wstępu: O przygotowaniu tego wpisu myślałem już od jakieś czasu. To że pojawia się dopiero teraz jest spowodowane faktem, iż nie miałem w zeszłym roku zbyt wielu okazji do grillowania. Ale od początku. Za młodu były ogniska. Kiełbasa na patyku i ziemniaki z żaru. I 

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Składniki: pierś kurczaka z zaufanego źródła łyżka oliwy 3 jajka 250 ml gęstej śmietany pęczek zielonych szparagów po szczypcie: suszonego tymianku, lubczyku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku ciasto kruche 1 nieduży camembert świeżo mielony pieprz sól morska Oliwę mieszamy z ziołami, 

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Od maleńkości uwielbiam fasolkę po bretońsku, ale dopiero teraz zrobiłem ją sam 🙂 Powiem wam jedno: każda kupna się chowa, domowa jest bez konserwantów, glutaminianów sodu i innych ulepszaczy. Łatwa i super smaczna – tu w wersji wegańskiej. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, 

Soczewica w pomidorach

Soczewica w pomidorach

Szybkie, banalne danie dla tych z Was którzy chcą najeść się do syta, ale bez mięsa. Taka soczewica idealnie nadaje się do zabrania do pracy 🙂 (to znaczy że odgrzana w mikrofali smakuje dobrze) Składniki: szklanka soczewicy dowolnego koloru puszka pomidorów bez skórki 1 litr 

Paella Valenciana

Paella Valenciana

Nasza wariacja na temat Paella Valenciana, dedykowanej tym, którzy nie lubią gdy jedzenie do nich mruga… Czyli nie jedzą owoców morza 🙂 Składniki: 250 g ryżu Arborio 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka sosu rybnego łyżka sosu sojowego litr bulionu pół szklanki białego 

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Nasze pierwsze doświadczenie z królikiem miało miejsce jakieś 5 lat temu. Upiekliśmy królika na twardo. Bardzo twardo. Skała. Nazwa kodowa: Combat Rabbit. Trauma na 5 lat… Tym razem postanowiliśmy użyć sprawdzonego przepisu Mamy Oli na królika w śmietanie. Łatwy i niezbyt czasochłonny. A efekt jest 

Gulasz warzywny z pieczarkami

Gulasz warzywny z pieczarkami

Sycący i pyszny gulasz warzywny, który robi się dość krótko, a smakuje wybornie! Składniki: 3 różnokolorowe papryki 2 ładne cukinie 2 średnie cebule 1 Łyżka oliwy 0.5 kg pieczarek 1/2 łyżeczki kminku 2 puszki pomidorów bez skórki 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 kiszone 

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Większość z nas kojarzy często barszcz ukraiński, jako danie z mrożonki, niezbyt smaczne ale całkiem tanie. Co jest pochodzenia, to podejrzewam że jest równie ukraiński, jak ryba po grecku jest grecka. W jego prawdziwej wersji, o której przeczytacie poniżej zgadza się jedno – jest tani! 

Pizza Czeska z serii Pizza Rustica

Pizza Czeska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Farsz tej pizzy zrobiliśmy na wzór i smak gęstej zupy gulaszowej, którą co roku zajadaliśmy się na wyjeździe na narty do Spindlerowego Młyna. Oto dziesiąta pizza i ostatnia z serii 🙂 Składniki 

Pizza Włoska z serii Pizza Rustica

Pizza Włoska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto dziewiąta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Niemiecka z serii Pizza Rustica

Pizza Niemiecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto ósma z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Grecka z serii Pizza Rustica

Pizza Grecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto siódma z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto szósta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy