Pizza Włoska z serii Pizza Rustica

SONY DSC

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto dziewiąta z serii, łącznie będzie ich 10!

Składniki na 4 spore pizze:

  • 600 g mąki włoskiej typ 00
  • 365 ml ciepłej wody
  • 24 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • puszka pomidorów bez skórki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g startej mozzarelli
  • 4-5 plastrów szynki parmeńskiej
  • 100 g pokruszonej gorgonzoli
  • garstka kaparów z zalewy

Drożdże mieszamy z 1/4 wody, łyżka mąki i cukrem i zostawiamy na 10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy 15 min. Najlepiej mikserem z hakiem.
Ciasto smarujemy cienko oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte wilgotną ściereczką.
Rozgrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Jeśli mamy kamień do pizzy, oczywiście rozgrzewamy go w piekarniku.

Ciasto dzielimy na 4 części, smarujemy ręce oliwą i chwilę wyrabiamy ciasto w rękach, przenosimy na arkusz papieru do pieczenia, posmarowany oliwą, a następnie rozciągamy ciasto aż do uzyskania pożądanego kształtu z wyższymi brzegami. Ta metoda (oliwa zamiast mąki do podsypywania) ma ten plus że kuchnia nie jest utytłana w mące, podobnie jak piekarnik a ciasto jest bardziej miękkie.

Pomidory blendujemy z łyżeczką soli i ziołami oraz czosnkiem, po czym w garnuszku gotujemy godzinę. Sos gotowy!

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy tartą mozzarellą,  układamy szynkę, posypujemy gorgonzolą i kaparami. Na kamieniu w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni, pizza włoska piecze się ok. 8 min. Na blasze pewnie ze 2-3 min dłużej.

Pizzę wyjmujemy, kroimy na 4-6 kawałków (mniejsze są bez sensu) i zajadamy się ze smakiem.
Podajemy w towarzystwie lampki schłodzonego Pinot Griggio.

Smacznego!