Pizza Grecka z serii Pizza Rustica
Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto siódma z serii, łącznie będzie ich 10!
Składniki na 4 spore pizze:
- 600 g mąki włoskiej typ 00
- 365 ml ciepłej wody
- 24 g drożdży świeżych
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 150 g startej mozzarelli
- 200 g jagnięciny
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki czerwonego wona
- średnia czerwona cebula
- 2 łyżeczki przyprawy do stiffado lub rozbite w moździerzu: cynamon, tymianek, oregano, ziele angielskie
- 2 ząbki czosnku
- sól
- plaster dobrej fety (koziej, owczej) pokrojony w kostkę
- garść czarnych oliwek z pestkami
- garść listków rukoli
Przyrządzamy stiffado:
Mięso kroimy w grubą kostkę jak na gulasz. Cebulę siekamy w grubsze piórka.
Mięso obsmażamy szybko na dużym ogniu, a cebulę na mniejszym. Zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu 20 min. W między czasie miksujemy pomidory z puszki z winem i przyprawami, po czym zalewamy i gotujemy na małym ogniu 3 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Drożdże mieszamy z 1/4 wody, łyżka mąki i cukrem i zostawiamy na 10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy 15 min. Najlepiej mikserem z hakiem.
Ciasto smarujemy cienko oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte wilgotną ściereczką.
Rozgrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Jeśli mamy kamień do pizzy, oczywiście rozgrzewamy go w piekarniku.
Ciasto dzielimy na 4 części, smarujemy ręce oliwą i chwilę wyrabiamy ciasto w rękach, przenosimy na arkusz papieru do pieczenia, posmarowany oliwą, a następnie rozciągamy ciasto aż do uzyskania pożądanego kształtu z wyższymi brzegami. Ta metoda (oliwa zamiast mąki do podsypywania) ma ten plus że kuchnia nie jest utytłana w mące, podobnie jak piekarnik a ciasto jest bardziej miękkie.
Pomidory blendujemy z łyżeczką soli i ziołami oraz czosnkiem, po czym w garnuszku gotujemy godzinę. Sos gotowy!
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy tartą mozzarellą, układamy porcje mięsa ze stiffado, kostki fety i oliwki. Na kamieniu w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni, pizza piecze się ok. 8 min. Na blasze pewnie ze 2-3 min dłużej.
Pizzę wyjmujemy, posypujemy rukolą, kroimy na 4-6 kawałków (mniejsze są bez sensu) i zajadamy się ze smakiem.
Podajemy z mocno schłodzonymi do wyboru:
- retsiną
- piwem Mythos
- miodowym Raki na lodzie
Smacznego!