Pizza Grecka z serii Pizza Rustica

SONY DSC

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto siódma z serii, łącznie będzie ich 10!

Składniki na 4 spore pizze:

  • 600 g mąki włoskiej typ 00
  • 365 ml ciepłej wody
  • 24 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g startej mozzarelli
  • 200 g jagnięciny
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki czerwonego wona
  • średnia czerwona cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy do stiffado lub rozbite w moździerzu: cynamon, tymianek, oregano, ziele angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • plaster dobrej fety (koziej, owczej) pokrojony w kostkę
  • garść czarnych oliwek z pestkami
  • garść listków rukoli

Przyrządzamy stiffado:
Mięso kroimy w grubą kostkę jak na gulasz. Cebulę siekamy w grubsze piórka.
Mięso obsmażamy szybko na dużym ogniu, a cebulę na mniejszym. Zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu 20 min. W między czasie miksujemy pomidory z puszki z winem i przyprawami, po czym zalewamy i gotujemy na małym ogniu 3 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Drożdże mieszamy z 1/4 wody, łyżka mąki i cukrem i zostawiamy na 10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy 15 min. Najlepiej mikserem z hakiem.
Ciasto smarujemy cienko oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte wilgotną ściereczką.
Rozgrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Jeśli mamy kamień do pizzy, oczywiście rozgrzewamy go w piekarniku.

Ciasto dzielimy na 4 części, smarujemy ręce oliwą i chwilę wyrabiamy ciasto w rękach, przenosimy na arkusz papieru do pieczenia, posmarowany oliwą, a następnie rozciągamy ciasto aż do uzyskania pożądanego kształtu z wyższymi brzegami. Ta metoda (oliwa zamiast mąki do podsypywania) ma ten plus że kuchnia nie jest utytłana w mące, podobnie jak piekarnik a ciasto jest bardziej miękkie.

Pomidory blendujemy z łyżeczką soli i ziołami oraz czosnkiem, po czym w garnuszku gotujemy godzinę. Sos gotowy!

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy tartą mozzarellą, układamy porcje mięsa ze stiffado, kostki fety i oliwki. Na kamieniu w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni, pizza piecze się ok. 8 min. Na blasze pewnie ze 2-3 min dłużej.

Pizzę wyjmujemy, posypujemy rukolą, kroimy na 4-6 kawałków (mniejsze są bez sensu) i zajadamy się ze smakiem.

Podajemy z mocno schłodzonymi do wyboru:

  • retsiną
  • piwem Mythos
  • miodowym Raki na lodzie

Smacznego!