Pizza Chorwacka z serii Pizza Rustica

Pizza Chorwacka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto druga z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe to wspaniała alternatywa zarówno dla tradycyjnych pierogów, jak i dla pasztecików. Praktycznie każdy farsz pierogów gotowanych, sprawdzi się w drożdżowych, a zapewniamy że będą wyglądały obłędnie na świątecznym stole. Przedstawiamy dwie wersje farszu: mięsny i pieczarkowy. Ciasto: 450 g mąki 150 ml ciepłego 

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Niezawodny, łatwy przepis na kotleciki jagnięce. Taki z gatunku – to się nie może nie udać! Nie wymaga on co prawda długiego marynowania, niemniej jednak, gdy macie czas, warto jednak dać się smakom przegryźć. Składniki: 4 kotleciki jagnięce z kostką 3 ząbki czosnku pieprz łyżka 

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Klasyka gatunku! Zrazy wołowe to wspaniały sposób na wołowinę, a do tego danie absolutnie nie traci na odgrzewaniu (nawet w mikrofali). Dzięki temu możecie zraziki zabierać do pracy i cieszyć się domowym jedzonkiem. Składniki: kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na 

Sałatka Katalońska

Sałatka Katalońska

Hiszpańską szynkę „Jamón serrano” można jeść na wiele sposobów, samą, z melonem lub w potrawach na ciepło. W Barcelonie serwowana jest również na sałatce która nosi nazwę katalońskiej. Składniki: Kilka plastrów Jamón serrano Opłukana, odwirowana i porwana sałata Ogórek ze skórką pokrojony w cienkie plasterki 

Spätzle z gęstym sosem

Spätzle z gęstym sosem

  W Niemczech byłem ostatni raz w 1997 roku i muszę przyznać że jakość jedzenia od tamtej pory nieco się poprawiła. Albo jadłem i kupowałem w lepszych miejscach 🙂 Jedną ze smaczniejszych potraw jaką można zjeść w Niemczech są Spätzle. Przypominają one nasze lane kluski, pochodzą z 

Kotleciki jagnięce z młodą kapustą

Kotleciki jagnięce z młodą kapustą

Oto wersja młodej kapustki bez zasmażki i boczku – lekka i może być daniem wegetariańskim. Składniki: 4 kotleciki jagnięce z kostką główka młodej kapusty pęczek koperku 2 ząbki czosnku kilka ziaren kolendry 2 listki laurowy 2 x szczypta kurkumy szczypta suszonego tymianku 1 łyżeczka miodu 

Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem

Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem

Jako że sezon grillowy w pełni, polecamy wołowinę ze szparagami. Składniki: 2 steki z rostbefu, nierozbite pęczek szparagów łyżka oliwy ząbek czosnku świeżo mielony pieprz łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia, lubczyk, tymianek) sól garstka wiórków parmezanu łyżka koziego sera Steki smarujemy oliwą i czosnkiem przeciśniętym 

Gołąbki z ryżem Arborio i jagnięciną

Gołąbki z ryżem Arborio i jagnięciną

Składniki: 1/2 kilograma mielonej jagnięciny – może być np z mostka 200 g ryżu Arborio lub innego średnio ziarnistego 1 litr bulionu łyże czka sosu Worcestershire 2 cebule 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz duża główka białej kapusty – lub dwie mniejsze 2 łyżki oliwy 

Szparagi pieczone z balsamico

Szparagi pieczone z balsamico

Sezon szparagowy trwa! Jeśli macie akurat pęczek zielonych szparagów, zachęcamy do upieczenia ich z balsamico. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce (szparag wie w którym miejscu się złamać) Składniki do balsamico: 2 łyżki dobrego, jasnego miodu 2 łyżki oliwy extra vergine 2 łyżki dobrego octu balsamicznego – 

Frittata z szynką parmeńską, szparagami i mozzarellą

Frittata z szynką parmeńską, szparagami i mozzarellą

Frittata to idealna propozycja śniadaniowa, pozwalająca przy okazji na sprytne zagospodarowanie resztek z lodówki 🙂 Składniki: 4 jajka garść blanszowanych szparagów kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub innej) dwa spore plastry mozzarelli łyżeczka masła sól pieprz Szparagi kroimy na 3-4 cm kawałki. Szynkę kroimy lub rwiemy 

Wielkanocne przepisy w jednym wpisie

Wielkanocne przepisy w jednym wpisie

Mazurek Waldkowy Kaczka puree nadziewana Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej Tarta Makowa Róża wśród golonek Bułeczki cynamonowe Kanelbullar Żurek na zakwasie Karkówka pieczona z czosnkiem Żytni chleb na zakwasie Botwinka Baba Wielkanocna

Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Składniki: 1kg białej kiełbasy, surowej lub parzonej 200g miodu naturalnego w formie płynnej 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki chilli pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonej bazylii łyżka oliwy Kiełbasę parzymy we wrzątku i odcedzamy. Wszystkie składniku glazury miksujemy ze sobą i odstawiamy na 10 

Burgery z kozim serem, rukolą i sosem z zielonego pieprzu

Burgery z kozim serem, rukolą i sosem z zielonego pieprzu

Większość z nas lubi burgery, szczególnie teraz, gdy mamy wiele burgerowni i nie jesteśmy skazani na sieciowe fast-foody lub pretensjonalnie drogie lokale. Ja lubię zrobić samemu od czasu do czasu, i metodą prób i błędów doszedłem do momentu, gdy moje burgery smakują mi bardziej, niż 

Kofta z kozim serem

Kofta z kozim serem

Kofta w większości przepisów jest przyrządzana w formie kotlecików nadzianych na patyczki od szaszłyków. Można i tak. Dla mnie powyższa forma to raczej shish kebab, a Koftę kojarzę jako rodzaj zapiekanki mięsnej i/lub warzywnej. Tak czy inaczej, danie jest łatwe do przygotowania i smakuje wybornie. 

Stek z sałatką z buraczków

Stek z sałatką z buraczków

Pisałem już kiedyś jak zrobić dobry stek, i do dziś byłem przekonany że nie potrafię zrobić go lepiej. Spróbowałem jednak nieco innej metody i efekty przeszły moje oczekiwania. A przy okazji podam wam prosty przepis na sałatkę z buraków, idealnie pasującą do steku. Mój przepis 

Gulasz z serc

Gulasz z serc

Gulasz z serc „chodził” za mną od dawna. Dokładniej od czasu gdy byłem ostatni raz w słynnym barze mlecznym „Prasowym”. W jego poprzedniej edycji. W nowej jeszcze nie byłem. Jako że trafienie na tą cudowną potrawę w karcie knajpianej jest dość trudne, postanowiłem zgłębić temat 

Sałatka Bastardo

Sałatka Bastardo

  Składniki na dwie sałatki: kilka plasterków pikantnej odmiany kiełbasy Chorizo miks sałat lub główka sałaty lodowej porwana (nie pokrojona) na drobne części, umyta i odwirowana dwie łyżki kukurydzy z puszki 1/3 ogórka szklarniowego posiekanego na cienkie plasterki jajko ugotowane na pól-twardo kilka czarnych oliwek 

Tarta Bolońska

Tarta Bolońska

Składniki: 350 g mielonego mięsa wołowego 50 g pancetty, boczku lub bekonu 100 ml czerwonego wina po pół łyżeczki oregano, bazylii szczypta suszonego lubczyku puszka pomidorów (najlepiej krojonych) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50g tartego parmezanu sól pieprz duże opakowanie śmietany 18% 2 jajka 

Róża wśród golonek

Róża wśród golonek

Takim mianem określiła moją golonkę koleżanka Marta, ujrzawszy zajawkowe zdjęcie na FB. Składniki: dorodna golonka listek laurowy łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki łagodniej papryki łyżeczka kminu rzymskiego (cumin) 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego łyżka soli 2 łyżki miodu pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki