Pastrami

Pastrami

Pastrami zostało wymyślone przez rumuńskich emigrantów w USA i jest jedną z najlepszych rzeczy jakie możecie zrobić mostka wołowego. Łatwo nie będzie! Przygotowanie pastrami trzeba zaplanować z wyprzedzeniem – co najmniej 2 tygodniowym. Z mało popularnych, ale bardzo przydatnych akcesoriów będziemy potrzebować nastrzykiwarki do mięsa. 

Tarta kura / grzyby / żurawina

Tarta kura / grzyby / żurawina

Idealny przepis na zagospodarowanie mięska z rosołu 🙂 O każdy kawałek tej tarty będziecie walczyć! Składniki: płat kruchego ciasta 1/2 kg mięsa z kury rosołowej, która gotowała się 4-6h (tak, to nie żart) 100g grzybów leśnych – najlepiej świeżych, ale mogą być suszone – namoczone 

Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami

Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami

Gdy zostanie wam nieco mięsa z pieczonego kurczaka, warto zrobić z niego sałatkę. Dobry przepis na pieczonego kurczaka znajdziecie tu, a na orzeszki rozmarynowe tu – obydwa składniki należy mieć gotowe i wystudzone. Będziemy potrzebować: 200 g mięsa z kurczaka solidną garść świeżego i dobrze 

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany jest łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się na zimno i ciepło. Klasyka wielkanocnego stołu. Składniki: Surowy boczek bez skóry 2 łyżki oleju 10 ząbków czosnku 100 g suszonych śliwek 4 łyżki majeranku 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka 

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue, podobnie jak Pulled Pork należą do amerykańskiej tradycji Barbecue, czyli długiego pieczenia mięs w niskiej temperaturze, aby mięso rozpływało się ustach. Aby przygotować żeberka barbecue, będziemy też potrzebować sos barbecue. Składniki: 1 kg przerośniętych żeberek, niezbyt chudych 1/2 filiżanki brązowego cukru 2 łyżki 

Zagrodowy kurczak w ziołach z pieczarkami

Zagrodowy kurczak w ziołach z pieczarkami

Od dawna nie było w Ciekawej kuchni kurczaków. Nie czuliśmy się po nich (sklepowych) najlepiej więc zaprzestaliśmy kupowania i jedzenia kurczaków. Aż do teraz. Udało nam się kupić kurczaki zagrodowe i odzyskaliśmy drobiową wiarę. Zagrodowy kurczak to jest to! Zupełnie inny smak. Składniki: 4 podudzia 

O grillowaniu słów kilka

O grillowaniu słów kilka

Słowem wstępu: O przygotowaniu tego wpisu myślałem już od jakieś czasu. To że pojawia się dopiero teraz jest spowodowane faktem, iż nie miałem w zeszłym roku zbyt wielu okazji do grillowania. Ale od początku. Za młodu były ogniska. Kiełbasa na patyku i ziemniaki z żaru. I 

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Składniki: pierś kurczaka z zaufanego źródła łyżka oliwy 3 jajka 250 ml gęstej śmietany pęczek zielonych szparagów po szczypcie: suszonego tymianku, lubczyku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku ciasto kruche 1 nieduży camembert świeżo mielony pieprz sól morska Oliwę mieszamy z ziołami, 

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Od maleńkości uwielbiam fasolkę po bretońsku, ale dopiero teraz zrobiłem ją sam 🙂 Powiem wam jedno: każda kupna się chowa, domowa jest bez konserwantów, glutaminianów sodu i innych ulepszaczy. Łatwa i super smaczna – tu w wersji wegańskiej. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, 

Omletka z chorizo i brokułami

Omletka z chorizo i brokułami

Dlaczego nie omlet, a omletka? Bo nie zawiera piany z białek. Więcej. Nie zawiera białek! 🙂 Idealny przepis śniadaniowy, gdy zostaną Wam żółtka, a chorizo czy brokuły można zastąpić dowolnymi składnikami. Składniki na dwie omletki: 4-5 żółtek – lub 2-3 jajka 2 łyżki mleka 8 

Paella Valenciana

Paella Valenciana

Nasza wariacja na temat Paella Valenciana, dedykowanej tym, którzy nie lubią gdy jedzenie do nich mruga… Czyli nie jedzą owoców morza 🙂 Składniki: 250 g ryżu Arborio 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka sosu rybnego łyżka sosu sojowego litr bulionu pół szklanki białego 

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Nasze pierwsze doświadczenie z królikiem miało miejsce jakieś 5 lat temu. Upiekliśmy królika na twardo. Bardzo twardo. Skała. Nazwa kodowa: Combat Rabbit. Trauma na 5 lat… Tym razem postanowiliśmy użyć sprawdzonego przepisu Mamy Oli na królika w śmietanie. Łatwy i niezbyt czasochłonny. A efekt jest 

Pizza Czeska z serii Pizza Rustica

Pizza Czeska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Farsz tej pizzy zrobiliśmy na wzór i smak gęstej zupy gulaszowej, którą co roku zajadaliśmy się na wyjeździe na narty do Spindlerowego Młyna. Oto dziesiąta pizza i ostatnia z serii 🙂 Składniki 

Pizza Włoska z serii Pizza Rustica

Pizza Włoska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto dziewiąta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Niemiecka z serii Pizza Rustica

Pizza Niemiecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto ósma z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Grecka z serii Pizza Rustica

Pizza Grecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto siódma z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto szósta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Hiszpańska z serii Pizza Rustica

Pizza Hiszpańska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto piąta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Francuska z serii Pizza Rustica

Pizza Francuska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Podobnej pizzy kosztowaliśmy w Nicei i takie zestawienie składników. bardzo przypadło nam do gustu! Oto czwarta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 

Pizza Polska z serii Pizza Rustica

Pizza Polska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto druga z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy