Sałatka Bastardo

Składniki na dwie sałatki:
- kilka plasterków pikantnej odmiany kiełbasy Chorizo
- miks sałat lub główka sałaty lodowej porwana (nie pokrojona) na drobne części, umyta i odwirowana
- dwie łyżki kukurydzy z puszki
- 1/3 ogórka szklarniowego posiekanego na cienkie plasterki
- jajko ugotowane na pól-twardo
- kilka czarnych oliwek
- grzanki (najlepiej domowe)
Składniki na sos Bastardo
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki białego wina Bastardo (lub innego białego)
- szczypta chilli
- łyżka miodu
- ząbek czosnku
- łyżeczka białej gorczycy
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka majonezu
- szczypta kurkumy
- pół łyżeczki suszonego oregano
- szczypta korzenia lubczyku
W naczyniu, w którym podamy sałatkę układamy kolejno: Sałatę, ogórka, grzanki, chorizo, kukurydzę i jajko.
Składniki sosu blendujemy dokładnie – jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy wina, za rzadki – oliwy.
Sos podajemy osobno.
Smacznego!