Pomidory śniadaniowe

Pomidory śniadaniowe

Idealne na śniadanie, łatwe i szybkie do przygotowania. Składniki na 4 takie jak na zdjęciu: 4 duże i jędrne pomidory – najlepiej malinowe 4 plasterki szynki parmeńskiej lub Serrano 4 duże jajka sól pieprz szczypta lubczyku łyżeczka posiekanego szczypiorku Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pomidory 

Pulled Pork

Pulled Pork

Pulled Pork nie posiada idealnie pasującej polskiej nazwy. Czasem nazywa się go „peklowaną wieprzowiną lub szarpaną wieprzowiną”, co oddaje tylko cześć prawdy. Owszem, jest to wieprzowina i jest ona peklowana, ale tak samo jest z każdą szynką. Wersja pt. „szarpana świnia” też nie jest najlepsza 

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Dziś będzie o tym jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Bardzo podobne, ale jednak odmienne w smaku. Obydwie pyszne. Na obiad, lub jako domowa wędlina. Składniki: jeden porządny filet z indyka przekrojony wzdłuż na połowę (2 płaskie filety) sól morska 4 jajka na ugotowane 

Jak zrobić dobry stek?

Jak zrobić dobry stek?

Stek wołowy, uchodzący za najbardziej powszechną potrawę z wołowiny, wydaje się być śmiesznie prosty w przygotowaniu. Mięso, patelnia, tłuszcz oraz smażenie. Otóż okazuje się, że nasze poprzednie próby poradzenia sobie ze stekiem właśnie w ten sposób kończyły się, co prawda pachnącymi niebiańsko kawałkami mięska, ale 

Kotleciki Jagnięce

Kotleciki Jagnięce

Składniki: kotleciki jagnięce (min. 2 na osobę) sok z 1/2 limonki duży ząbek czosnku łyżka miodu 3 łyżki oliwy 1/2 papryczki chilli ok. 20g startego imbiru Składniki marynaty blendujemy na gładką emulsję, którą wmasowujemy w mięso. Wskazówka – aby nie mieć problemów z tarciem imbiru, 

Moussaka

Moussaka

  Składniki na 3 takie naczynia (25cm) jak na zdjęciu: 300 g mielonego mięsa (u mnie było to wołowo-jagnięce w proporcji 60/40%) puszka pomidorów bez skorki łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cynamonu 100ml czerwonego wina 50g startego sera (mozarella, gruyerre, gouda) 

Szparagi z szynką dojrzewającą wraz z grzankami i tapenadą

Szparagi z szynką dojrzewającą wraz z grzankami i tapenadą

Składniki: 10 zielonych szparagów 10 plasterków szynki dojrzewającej 4 kromki bułki/bagietki/chleba tostowego łyżeczka sosu balsamico (opcjonalnie) 4 łyżeczki tapenady Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Każdego szparaga owijamy w plasterek szynki i układamy w naczyniu żaroodpornym, oraz smarujemy sosem balsamico z tego przepisu.  Rozgrzewamy piekarnik 

Chilli Con Carne

Chilli Con Carne

Chilli con carne – czyli chilli z mięsem – jedyne słuszne oczywiście 🙂 Składniki: 250 g mięsa wołowego (ja mielę je sam, ale gdy nie macie takiej możliwości, użyjcie zmielonego) 2 papryczki chilli 2 słodkie papryki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 puszka czerwonej 

Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie

  Składniki 200 ml zakwasu na mące żytniej razowej 3-4 litry wywaru na warzywach boczek wędzony – około 200-300 g biała kiełbasa – 10 sztuk 4 suszone podgrzybki 200 ml śmietany do zupy 30% pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki 

Karkówka pieczona  z czosnkiem

Karkówka pieczona z czosnkiem

Niezbędne danie na prawie każde polskie święta 🙂 A i na codzień warto mieć własną, pieczoną wędlinę. Dobra na ciepło i na zimno. Składniki: Karkówka 3-3.5 kg – nie za tłusta 10 ząbków czosnku łyżka oleju łyżka sosu sojowego 2 łyżki miodu łyżeczka octu balsamicznego 

Lasagne – czyli Lazania :)

Lasagne – czyli Lazania :)

Nigdy dotąd nie robiliśmy Lazanii. Trudno wytłumaczyć jak to możliwe, bo lubimy to danie. Ale w końcu udało się, ja podjąłem decyzję i nabyłem potrzebne produkty, Aleksandra dokończyła dzieła. Składniki: 500g dwukrotnie mielonego mięsa wołowego 100g pancetty, boczku lub bekonu 100ml czerwonego wina po pół 

Węgiersko-Czeska zupa gulaszowa

Węgiersko-Czeska zupa gulaszowa

Dlaczego ta zupa gulaszowa jest węgiersko-czeska? Węgierska wersja zupy zawiera, podobnie jak gulasz wołowinę, paprykę i chilli, ziemniaki i inne warzywa. Wersja czeska jest czymś w rodzaju gęstego sosu gotowanego często na mielonej wieprzowinie, z dodatkiem kminku. Obydwie są pyszne, ale kompletnie odmienne, ja zaś postanowiłem połączyć z obu to 

Penne z polędwiczkami w sosie truflowym

Penne z polędwiczkami w sosie truflowym

Po mału nadrabiamy zaległości, ale niestety brak czasu sprawia ze nie wiele się dzieje w naszej kuchni. Wkrótce zwolnimy tempo, i pogotujemy! Dlaczego penne? Bardziej pasowało by fettuccine, ale nie miałem akurat na stanie. Dlaczego pasta truflowa? Nadaje tej potrawie niepowtarzalny smak. Składniki: 200 g 

Quiche z wędzonką i szparagami

Quiche z wędzonką i szparagami

  Składniki: rolka ciasta francuskiego lub kruchego – ja dysponowałem francuskim 100g pokrojonej w paseczki wędzonki lub szynki 100g odsączonych z zalewy zielonych szparagów 1 jajko małe opakowanie śmietany 18% łyżeczka masła łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 szalotka 100g startego twardego sera sól pieprz Jako że 

Razowa pizza

Razowa pizza

Składniki na ciasto: 330 g mąki razowej + co nieco do podsypywania 2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego 200 ml wody Mąkę mieszamy z cukrem i solą.  Następnie w mące robimy dołek, wlewamy wodę, delikatnie mieszamy, a potem wyrabiamy (8-10 min). Wyrobione ciasto zagniatamy w 

Gurmańskaja Pljeskavica

Gurmańskaja Pljeskavica

Gurmańskaja Pljeskavica to obok Cevapu i Cevapcicici jedna z najbardziej znanych i lubianych bałkańskich dań mięsnych. Występuje w wielu wersjach i podaje się ją na różne sposoby, ale praktycznie zawsze jest warta grzechu i spróbowania. Składniki: 1 kg niezbyt chudej wołowiny (może być mielona) 2 

Penne Alfredo Aggiornato

Penne Alfredo Aggiornato

Błyskawiczne przygotowanie, wspaniały smak! Penne Alfredo zawsze smakuje łącząc smak suszonej szynki i suszonych pomidorów z kremowym sosem! Składniki: 500 g makaronu Penne ugotowanego al-dente 200 ml śmietanki słodkiej łyżka masła 10 plasterków szynki parmeńskiej – lub podobnej 80 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy 

Bakłażany faszerowane mięsem

Bakłażany faszerowane mięsem

Bakłażany, czy też oberżyna to wspaniały obiekt faszerowania – bakłażany faszerowane mięsem są idealne na obiad, jak również do pracy 🙂 Składniki: 4 średnie bakłażany 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina i jagnięcina) puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka ziół (bazylia, oregano, 

Kaczka puree nadziewana

Kaczka puree nadziewana

Składniki: kaczka ok 2 kg+ 6 łyżek soli 1/2 kg ziemniaków pół szklanki mleka 1 cebula 100 g wędzonego boczku łyżka majeranku łyżka ziół prowansalskich pieprz cytryna W ok 3 litrach ciepłej wody rozpuszczamy sól. Po wystudzeniu solanki umieszczamy w niej kaczkę na 8-24h. Kaczkę