Czarne spaghetti z owocami morza

Czarne spaghetti z owocami morza

Składniki: opakowanie czarnego spaghetti 1.5 łyżki masła łyżka oliwy 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki ok 100g ugotowanych wcześniej baby ośmiorniczek lub kalmarów 100g małży 100g dużych krewetek pół szklanki białego wina sól i świeżo mielony pieprz Czarne spaghetti z owocami morza zaczynamy od przygotowania 

Ryba pieczona z suszonymi pomidorami, mozzarellą i karczochami

Ryba pieczona z suszonymi pomidorami, mozzarellą i karczochami

Składniki: 1kg mrożonej ryby – polecam Mirunę: >TUTAJ< wyjaśnienie dlaczego puszka pomidorów 100g pomidorów suszonych, odsączonych 200g karczochów z zalewy, odsączonych świeżo mielony pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano sól 250g mozzarelli (najlepiej takiej bez zalewy)   W naczyniu do zapiekania rozsmarowujemy ok. 1 

Tarta Bolońska

Tarta Bolońska

Składniki: 350 g mielonego mięsa wołowego 50 g pancetty, boczku lub bekonu 100 ml czerwonego wina po pół łyżeczki oregano, bazylii szczypta suszonego lubczyku puszka pomidorów (najlepiej krojonych) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50g tartego parmezanu sól pieprz duże opakowanie śmietany 18% 2 jajka 

Mule w białym winie

Mule w białym winie

Składniki na dwie osoby: 1kg świeżych muli ze sprawdzonego źródła łyżka masła łyżeczka oliwy 1 mała, lub połówka dużej, czerwonej cebuli 1/2 litra dobrego białego wina bagietka Odpakowujemy mule i wrzucamy do pustego zlewu. Nie płuczemy! Za pomocą ostrego nożyka czyścimy muszle z wodorostów i 

Zupa rybna Stifado

Zupa rybna Stifado

Zupę rybną jadłem tylko kilka razy w życiu. Pierwsza była niedobra, druga jeszcze gorsza. Obie były z ryb słodkowodnych i czuć było je bajorkiem, z którego te ryby pochodziły, a poza tym wiele smaku w nich nie było. Dopiero w zeszłym roku, w restauracji we 

Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

Sezon szparagowy trwa krótko, ale warto czerpać wtedy całymi garściami (szparagów). Choć preferujemy szparagi zielone, to krem z białych szparagów jest u nas kilka razy w sezonie! Składniki: pęczek białych szparagów 1 litr bulionu szklanka białego wina 1 spora cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka oliwy 

Lasagne – czyli Lazania :)

Lasagne – czyli Lazania :)

Nigdy dotąd nie robiliśmy Lazanii. Trudno wytłumaczyć jak to możliwe, bo lubimy to danie. Ale w końcu udało się, ja podjąłem decyzję i nabyłem potrzebne produkty, Aleksandra dokończyła dzieła. Składniki: 500g dwukrotnie mielonego mięsa wołowego 100g pancetty, boczku lub bekonu 100ml czerwonego wina po pół 

Mini Focaccia

Mini Focaccia

Przepis można wykorzystać do każdej formy Foccacii, my wybraliśmy w wersji mini, pieczone w formie do muffinków. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody 10g drożdży świeżych dwie łyżeczki suszonych ziół (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, czarnuszka). Można użyć przyprawy do chleba włoskiego firmy Kamis. szczypta soli pół 

Penne z polędwiczkami w sosie truflowym

Penne z polędwiczkami w sosie truflowym

Po mału nadrabiamy zaległości, ale niestety brak czasu sprawia ze nie wiele się dzieje w naszej kuchni. Wkrótce zwolnimy tempo, i pogotujemy! Dlaczego penne? Bardziej pasowało by fettuccine, ale nie miałem akurat na stanie. Dlaczego pasta truflowa? Nadaje tej potrawie niepowtarzalny smak. Składniki: 200 g 

Peperonata

Peperonata przypomina nieco węgierskie leczo, ale jest prostsze i lżejsze. Składniki: 4 duże papryki w różnych kolorach 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 cebule garść czarnych oliwek pęczek bazylii sól i pieprz łyżka oliwy Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie aż zmięknie. Paprykę 

Razowa pizza

Razowa pizza

Składniki na ciasto: 330 g mąki razowej + co nieco do podsypywania 2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego 200 ml wody Mąkę mieszamy z cukrem i solą.  Następnie w mące robimy dołek, wlewamy wodę, delikatnie mieszamy, a potem wyrabiamy (8-10 min). Wyrobione ciasto zagniatamy w 

Sałatka z mozzarellą i pesto

Sałatka z mozzarellą i pesto

  Składniki na dwie konkretne sałatki: mix sałat (u mnie lodowa, radicchio, ruccola) 1/2 zielonego ogórka garść koktajlowych pomidorków 2 plasterki czerwonej cebuli 2 kule mozzarelli 2 łyżki zielonych oliwek 3 łyżeczki zielonego pesto Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w plastry. Następnie smarujemy pesto każdy plasterek 

Penne Alfredo Aggiornato

Penne Alfredo Aggiornato

Błyskawiczne przygotowanie, wspaniały smak! Penne Alfredo zawsze smakuje łącząc smak suszonej szynki i suszonych pomidorów z kremowym sosem! Składniki: 500 g makaronu Penne ugotowanego al-dente 200 ml śmietanki słodkiej łyżka masła 10 plasterków szynki parmeńskiej – lub podobnej 80 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy