Sałatka z mozzarellą i pesto

 

Składniki na dwie konkretne sałatki:

  • mix sałat (u mnie lodowa, radicchio, ruccola)
  • 1/2 zielonego ogórka
  • garść koktajlowych pomidorków
  • 2 plasterki czerwonej cebuli
  • 2 kule mozzarelli
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 3 łyżeczki zielonego pesto

Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w plastry. Następnie smarujemy pesto każdy plasterek z obydwu stron. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Ogórka razem ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Układamy warstwami sałatę, pomidorki, ogórka, cebulę, oliwki a na wierzchu układamy plasterki mozzarelli.

Sałatka z mozzarellą i pesto smakuje najlepiej z ulubionym dressingiem – nam pasował ziołowy vinaigrette:

  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • zioła suszone (polecam bazylię, oregano, czosnek, lubczyk)
  • łyżeczka gorczycy
  • 3 łyżki wody

Wszystko mieszamy i gotowe!

Smacznego!