Sałatka z mozzarellą i pesto
Składniki na dwie konkretne sałatki:
- mix sałat (u mnie lodowa, radicchio, ruccola)
- 1/2 zielonego ogórka
- garść koktajlowych pomidorków
- 2 plasterki czerwonej cebuli
- 2 kule mozzarelli
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 3 łyżeczki zielonego pesto
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w plastry. Następnie smarujemy pesto każdy plasterek z obydwu stron. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Ogórka razem ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Układamy warstwami sałatę, pomidorki, ogórka, cebulę, oliwki a na wierzchu układamy plasterki mozzarelli.
Sałatka z mozzarellą i pesto smakuje najlepiej z ulubionym dressingiem – nam pasował ziołowy vinaigrette:
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego
- zioła suszone (polecam bazylię, oregano, czosnek, lubczyk)
- łyżeczka gorczycy
- 3 łyżki wody
Wszystko mieszamy i gotowe!
Smacznego!