Krem z brokuła

Krem z brokuła

Składniki: 3 średnie brokuły spora cebula 2 ząbki czosnku 3/4 l bulionu pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy Z brokułów odcinamy głąby i dzielimy je na różyczki. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grubo posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie miękka, zalewamy ją 

Soczewica w pomidorach

Soczewica w pomidorach

Szybkie, banalne danie dla tych z Was którzy chcą najeść się do syta, ale bez mięsa. Taka soczewica idealnie nadaje się do zabrania do pracy 🙂 (to znaczy że odgrzana w mikrofali smakuje dobrze) Składniki: szklanka soczewicy dowolnego koloru puszka pomidorów bez skórki 1 litr 

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Nasze pierwsze doświadczenie z królikiem miało miejsce jakieś 5 lat temu. Upiekliśmy królika na twardo. Bardzo twardo. Skała. Nazwa kodowa: Combat Rabbit. Trauma na 5 lat… Tym razem postanowiliśmy użyć sprawdzonego przepisu Mamy Oli na królika w śmietanie. Łatwy i niezbyt czasochłonny. A efekt jest 

Żytni chleb na zakwasie z rodzynkami

Żytni chleb na zakwasie z rodzynkami

  Dzień przed pieczeniem: 150 ml zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin przed ( to podstawa sukcesu tego chleba); 150 ml wody przegotowanej; 150 gr mąki żytniej chlebowej 720. Całość mieszamy łyżką w dzieży aż powstanie jednolita masa i zostawiamy na 10-14 godzin pod przykryciem z 

Tort Pavlova

Tort Pavlova

Pavlowa, królowa bez! Ten wykwintny deser wymaga więcej czasu i zachodu, ale jest warty każdej poświęconej mu chwili. Składniki na dwie bezy: 10 świeżych jaj 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 250 g cukru pudru Składniki na masę: 750 g serka mascarpone 50 

Gulasz warzywny z pieczarkami

Gulasz warzywny z pieczarkami

Sycący i pyszny gulasz warzywny, który robi się dość krótko, a smakuje wybornie! Składniki: 3 różnokolorowe papryki 2 ładne cukinie 2 średnie cebule 1 Łyżka oliwy 0.5 kg pieczarek 1/2 łyżeczki kminku 2 puszki pomidorów bez skórki 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 kiszone 

Wegańskie galaretki warzywne bez żelatyny

Wegańskie galaretki warzywne bez żelatyny

Nasze nowe kuchenne odkrycie – czyli substancja zwana Agar-Agar ma wszystkie zalety żelatyny, a przy tym żadnych jej wad. Tężeje w temperaturze pokojowej, jest bezwonna, jeszcze prostsza w użyciu i co najlepsze: gdy np. uznacie że galaretka jest za mało słodka, rozpuszczacie ją ponownie, dosładzacie, 

Pizza Polska z serii Pizza Rustica

Pizza Polska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto druga z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Bliny ze śledziem

Bliny ze śledziem

Składniki: 25 g drożdży 300 g mąki 2 jajka 1/3 litra mleka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru szczypta soli śledź w oliwie pikle tłuszcz do smażenia Mleko ogrzewamy, masło rozpuszczamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka, mąkę, drożdże, mleko, cukier i sól miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na 

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe to wspaniała alternatywa zarówno dla tradycyjnych pierogów, jak i dla pasztecików. Praktycznie każdy farsz pierogów gotowanych, sprawdzi się w drożdżowych, a zapewniamy że będą wyglądały obłędnie na świątecznym stole. Przedstawiamy dwie wersje farszu: mięsny i pieczarkowy. Ciasto: 450 g mąki 150 ml ciepłego 

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Niezawodny, łatwy przepis na kotleciki jagnięce. Taki z gatunku – to się nie może nie udać! Nie wymaga on co prawda długiego marynowania, niemniej jednak, gdy macie czas, warto jednak dać się smakom przegryźć. Składniki: 4 kotleciki jagnięce z kostką 3 ząbki czosnku pieprz łyżka 

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Klasyka gatunku! Zrazy wołowe to wspaniały sposób na wołowinę, a do tego danie absolutnie nie traci na odgrzewaniu (nawet w mikrofali). Dzięki temu możecie zraziki zabierać do pracy i cieszyć się domowym jedzonkiem. Składniki: kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na 

Zapiekanka z ziemniaków i groszku

Zapiekanka z ziemniaków i groszku

Czasem ma się na coś ochotę, ale nie wiadomo na co. Mięso! – eee, nie. To może ryba! – yy, nie, nie dziś. Wtedy warto zrobić zapiekankę, one zawsze smakują. Składniki: 1kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 200g mrożonego groszku zielonego 2 łyżki masła 2 kule 

Maliny z rumem

Maliny z rumem

Składniki: 1 kg malin żelfix z cukrem w wersji na 1 kg owoców 6 łyżek białego rumu sok z jednej cytryny Przebrane maliny (często zdarzają się lekko zmurszałe) umieszczamy w rondelku razem z żelfiksem. Po ok 3 minutach dodajemy sok z cytryny. Gdy na malinach 

Sałatka Bez Kicka

Sałatka Bez Kicka

Jak sama nazwa wskazuje, nie ma w niej żadnego kicka! Jest to nasza wariacja na temat sałatki szopskiej. Składniki na dwie sałatki że hej: miks sałat pół ogórka pokrojonego w cienkie plasterki garść pomidorków cherry ok. 3 cm papryczki chilli drobno posiekanej garść czarnych oliwek 

Pikle

Pikle

Pikle są super dodatkiem do wielu dań, a wiadomo: domowe – najlepsze! Składniki: małe ogórki gruntowe papryka w kolorach jakie się zamarzą pieczarki cebula dymka marchewka ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca czosnek Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli morskiej 

Konfitura i dżem z truskawek z Amaretto

Konfitura i dżem z truskawek z Amaretto

Składniki na dżem: 2 kg truskawek 2 szklanki ksylitolu lub 4 szklanki cukru sok z jednej limonki sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej limonki skórka otarta z jednej cytryny 8 łyżek likieru Amaretto Przygotowujemy sobie wyparzone słoiki – lepiej mieć ich nieco więcej, 

Kotleciki jagnięce z młodą kapustą

Kotleciki jagnięce z młodą kapustą

Oto wersja młodej kapustki bez zasmażki i boczku – lekka i może być daniem wegetariańskim. Składniki: 4 kotleciki jagnięce z kostką główka młodej kapusty pęczek koperku 2 ząbki czosnku kilka ziaren kolendry 2 listki laurowy 2 x szczypta kurkumy szczypta suszonego tymianku 1 łyżeczka miodu 

Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem

Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem

Jako że sezon grillowy w pełni, polecamy wołowinę ze szparagami. Składniki: 2 steki z rostbefu, nierozbite pęczek szparagów łyżka oliwy ząbek czosnku świeżo mielony pieprz łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia, lubczyk, tymianek) sól garstka wiórków parmezanu łyżka koziego sera Steki smarujemy oliwą i czosnkiem przeciśniętym 

Gołąbki z ryżem Arborio i jagnięciną

Gołąbki z ryżem Arborio i jagnięciną

Składniki: 1/2 kilograma mielonej jagnięciny – może być np z mostka 200 g ryżu Arborio lub innego średnio ziarnistego 1 litr bulionu łyże czka sosu Worcestershire 2 cebule 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz duża główka białej kapusty – lub dwie mniejsze 2 łyżki oliwy