Zapiekanka z ziemniaków i groszku

Zapiekanka z ziemniaków

Czasem ma się na coś ochotę, ale nie wiadomo na co.

Mięso! – eee, nie.

To może ryba! – yy, nie, nie dziś.

Wtedy warto zrobić zapiekankę, one zawsze smakują.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 200g mrożonego groszku zielonego
  • 2 łyżki masła
  • 2 kule mozzarelli
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonego lubczyku

Ugotowane ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie wykładamy ziemniakami. Posypujemy czosnkiem, lubczykiem, solą i pieprzem, a następnie groszkiem. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli.
Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni, aż ser się rozpuści i zarumieni.

Zapiekanka ze zdjęcia piekła się odrobinę za długo.

Podajemy wraz z lampką białego wina.

Smacznego!

Komentarze