Pikle
Pikle są super dodatkiem do wielu dań, a wiadomo: domowe – najlepsze!
Składniki:
- małe ogórki gruntowe
- papryka w kolorach jakie się zamarzą
- pieczarki
- cebula dymka
- marchewka
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- gorczyca
- czosnek
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka soli morskiej
Do czystych, wyparzonych słoików dodajemy po 3 ziarenka pieprzu i dwa ziarenka ziela angielskiego. Następnie układamy warstwami w słoikach:
– paprykę pokrojoną w cząstki lub paseczki
– marchewkę pokrojoną w talarki
– cebulki pokrojone w połówki lub ćwiartki
– ogórki oraz pieczarki
Na wierzch wrzucamy 3 ząbki czosnku oraz łyżeczkę gorczycy.
Wszystkie składniki zalewy wlewamy/wsypujemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając aby rozpuścić cukier i sól. Zalewamy słoiki tak aby przykryć warzywa. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Odstawiamy do wystygnięcia i gotowe!
Smacznego!