Orkiszowe naleśniki z serem i jabłkami

 

nalesniki

Składniki na placki:

  • Szklanka mąki razowej mąki orkiszowej
  • 2 łyżki mąki sojowej (lub zwykłej pszennej)
  • jajko
  • szczypta soli
  • Szklanka wody mineralnej gazowanej

Składniki na farsz:

  • 250g chudego twarogu
  • 3 łyżki chudego mleka
  • 3 łyżeczki cukru brzozowego lub fruktozy

Składniki do jabłek:

  • 2 jabłka
  • 3 łyżeczki cukry brzozowego
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Do miski wlewamy wodę mineralną, wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli. Miksujemy aż ciasto uzyska gładką, lejącą się konsystencję.

Twaróg miksujemy z cukrem i mlekiem na gładka masę.

Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Do rondelka wlewamy wodę i podgrzewamy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy jabłka, cukier i cynamon. Gotujemy ok 10 min. mieszając od czasu do czasu.

Orkiszowe naleśniki smażymy na suchej, gorącej patelni – najlepiej teflonowej. jeśli przywierają, możemy posmarować cienko patelnię tłuszczem. Gorące naleśniki smarujemy serem i zawijamy. Ważne aby robić to od razu, bo stygnące naleśniki maja tendencję do przywierania do talerza i rwania się. Na gotowe naleśniki nakładamy gorące jabłka i podajemy.

Smacznego!

PS1: Mąkę orkiszową i sojową robię sam – mieląc ziarno w młynku do kawy. Oczywiście możecie użyć gotowej.

PS2: Cukier brzozowy (xylitol) możecie zastąpić każdym innym.

PS3. Muzyka do naleśników:

Komentarze