Tag: jabłka

Jabłuszka pod kruszonką

Jabłuszka pod kruszonką

Jabłuszka pod kruszonką należą do „smaków z dzieciństwa” Oli, banalne w przygotowaniu. Niezawodny wywoływacz błogiej miny 🙂 Składniki: 4 średnie jabłka szczypta cynamonu 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła Naczynka (lub większe naczynie) smarujemy masłem. Obrane jabłka kroimy w plasterki, układamy i posypujemy 

Orkiszowe naleśniki z serem i jabłkami

  Składniki na placki: Szklanka mąki razowej mąki orkiszowej 2 łyżki mąki sojowej (lub zwykłej pszennej) jajko szczypta soli Szklanka wody mineralnej gazowanej Składniki na farsz: 250g chudego twarogu 3 łyżki chudego mleka 3 łyżeczki cukru brzozowego lub fruktozy Składniki do jabłek: 2 jabłka 3 łyżeczki cukry brzozowego 2 łyżki