Kuchnia Francuska

Tagliatelle z krewetkami i szparagami

Tagliatelle z krewetkami i szparagami

Łatwe w przygotowaniu, pyszne i aromatyczne Tagliatelle z krewetkami i szparagami. Składniki: 20 świeżych krewetek (lub mrożonych, ważne aby nie były przegotowane) 2 ząbki czosnku mała cebula mała słodka papryka ¼ małej cukinii 1/2 pęczka szparagów fioletowych  i 1/2 szparagów zielonych 2 łyżki masła zwykłego […]

Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami

Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami

Gdy zostanie wam nieco mięsa z pieczonego kurczaka, warto zrobić z niego sałatkę. Dobry przepis na pieczonego kurczaka znajdziecie tu, a na orzeszki rozmarynowe tu – obydwa składniki należy mieć gotowe i wystudzone. Będziemy potrzebować: 200 g mięsa z kurczaka solidną garść świeżego i dobrze […]

Sernik Creme Brulee

Sernik Creme Brulee

Inspirację do upieczenia tego sernika znalazłam na świetnym blogu mojewypieki.com. Pozwoliłam sobie trochę zmodyfikować przepis na sam sernik – oryginalny był dla mnie za słodki 🙂 Składniki na sernik: kilogram sera mielonego do sernika 250 g serka mascarpone puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego łyżka […]

Sałatka z fetą, persymoną i owocami kaparu

Sałatka z fetą, persymoną i owocami kaparu

Persymona zwana też kaki to owoc hebanowca. Jest bardzo zdrowy, wygląda trochę jak pomidor, ale nie ma w środku pestek i wody – sam miąższ. Idealnie uzupełni sałatkę z kwaśnymi (kapary) i słonymi (feta) dodatkami. Składniki: 1 owoc kaki miks sałat 1 ogórek zielony 120g […]

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Składniki: pierś kurczaka z zaufanego źródła łyżka oliwy 3 jajka 250 ml gęstej śmietany pęczek zielonych szparagów po szczypcie: suszonego tymianku, lubczyku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku ciasto kruche 1 nieduży camembert świeżo mielony pieprz sól morska Oliwę mieszamy z ziołami, […]

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Nasze pierwsze doświadczenie z królikiem miało miejsce jakieś 5 lat temu. Upiekliśmy królika na twardo. Bardzo twardo. Skała. Nazwa kodowa: Combat Rabbit. Trauma na 5 lat… Tym razem postanowiliśmy użyć sprawdzonego przepisu Mamy Oli na królika w śmietanie. Łatwy i niezbyt czasochłonny. A efekt jest […]

Tort Pavlova

Tort Pavlova

Pavlowa, królowa bez! Ten wykwintny deser wymaga więcej czasu i zachodu, ale jest warty każdej poświęconej mu chwili. Składniki na dwie bezy: 10 świeżych jaj 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 250 g cukru pudru Składniki na masę: 750 g serka mascarpone 50 […]

Pizza Francuska z serii Pizza Rustica

Pizza Francuska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Podobnej pizzy kosztowaliśmy w Nicei i takie zestawienie składników. bardzo przypadło nam do gustu! Oto czwarta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ […]

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois – czyli wyborna zapiekanka z ziemniaków i śmietany. Może być daniem głównym, lub dodatkiem do mięs, czy ryb. U nas była dodatkiem do gęsiny. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 ml śmietany 30% łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz 150g startego sera – […]

Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille czyli po polsku Ratatuj to danie najprostsze z możliwych, jednogarnkowe, robi się właściwie samo. Ale jest bardzo smaczne i sycące, mimo że to same warzywa. Składniki: 3 kolorowe papryki duża cebula 1 spory kabaczek lub cukinia 1 bakłażan 4-5 dojrzałych pomidorów 4 ząbki czosnku […]

Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej cebuli Składniki: 5-6 czerwonych cebul 5 łyżek oliwy 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki octu balsamicznego sok z połowy cytryny (opcjonalnie) łyżeczka granulowanego czosnku 100 ml wina (białego, lub czerwonego – ja dałem białe) 200ml wody 3 listki laurowe sól pieprz Konfitury cebulowej […]

Sałatka Nicejska

Sałatka Nicejska

  Składniki na dwie konkretne sałatki: mix sałat (u mnie lodowa, radicchio, ruccola) 1/2 zielonego ogórka garść koktajlowych pomidorków 2 plasterki czerwonej cebuli 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki zielonych oliwek puszka tuńczyka w sosie własnym – najlepiej w kawałkach kilka filecików Anchovies 2 łyżki kukurydzy […]

Quiche z wędzonką i szparagami

Quiche z wędzonką i szparagami

  Składniki: rolka ciasta francuskiego lub kruchego – ja dysponowałem francuskim 100g pokrojonej w paseczki wędzonki lub szynki 100g odsączonych z zalewy zielonych szparagów 1 jajko małe opakowanie śmietany 18% łyżeczka masła łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 szalotka 100g startego twardego sera sól pieprz Jako że […]

Grillowany camembert

Grillowany camembert

Składniki: 2 sery camembert odrobina oliwy żurawina do mięs i serów Camembert przed grillowaniem wkładamy na 10 min do zamrażarki. Rozgrzewamy patelnię grillową. Smarujemy cienko ser oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, lub ręcznika papierowego i grillujemy po 3-4 min z każdej strony. Podajemy z żurawiną […]