Wytrawne babeczki z brokułem i serem plesniowym
Składniki:
- 1 brokuł
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki maślanki lub jogurtu
- 2 jajka
- 70 g masła
- sól
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Brokuł blanszujemy w gorącej wodzie około 3 minut uprzednio podzieliwszy go na małe różyczki.
Mąkę i sól wsypujemy do naczynia w którym będziemy miksować ciasto.
Masło roztapiamy i po przestudzeniu łączymy z jajkami, maslanką i proszkiem do pieczenia,
po dokładnym wymieszaniu łączymy z mąką i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Na dno foremki wlewamy łyżkę ciasta i umieszczamy na nim różyczkę brokuła oraz kilka kawałeczków serka
zalewamy całość ciastem tak aby foremka była nim wypełniona w 3/4.
Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego!