Karkówka pieczona z czosnkiem

Karkówka

Niezbędne danie na prawie każde polskie święta 🙂 A i na codzień warto mieć własną, pieczoną wędlinę. Dobra na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • Karkówka 3-3.5 kg – nie za tłusta
  • 10 ząbków czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka cząbru
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • po pół łyżeczki papryki słodkiej i chilli
  • 2 łyżeczki grubej, morskiej soli
Karkówkę marynujemy min. 24h przed pieczeniem. Karkówkę ogrzewamy do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki marynaty mieszamy,
Czosnek obieramy, duże ząbki kroimy wzdłuż na mniejszej cząstki, mięso nacinamy wąskim nożem i w powstałe kieszonki wciskamy ząbki czosnku – mniej-więcej co 4 cm 2.
Smarujemy mięso marynatą dokładnie ze wszystkich stron. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 24h. Karkówkę wyjmujemy z lodówki i wkładamy do rękawa do pieczenia. Dzięki temu będzie bardzo miękka, krucha i soczysta.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy mięso ok. 3h (1h na 1 kg mięska).
Jeśli chcemy karkówkę podawać na ciepło, to wyjmujemy ją z rękawa i dajemy odpocząć ok 10 min.
Sos który wytopił się podczas pieczenia doskonale nadaje się do polania ziemniaków – lub można go sobie zostawić i dodawać do różnych rzeczy – np. bigosu.

Jeśli jesteście mieszkańcami Warszawy i okolic, karkówkę możecie zamówić u nas! Zapraszamy do naszej oferty kateringowej!

Smacznego!
Komentarze