Ryba zapiekana w śmietanie z małżami i serem pleśniowym
Składniki
- 1kg filetów z morskiej ryby (u mnie rozmrożona Miruna)
- 150g małży
- małe opakowanie śmietany (ja użyłem wywaru z muli z tego przepisu)
- 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
- łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- natka pietruszki, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
- 100g sera pleśniowego
Rybę osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i smarujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wino doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sos rybny a potem śmietanę. Gdy się tylko zagotuje, zalewamy sosem rybę i układamy małże. Następnie całość posypujemy startym grubo serem pleśniowym i wstawiamy na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy ryba jest gotowa, posypujemy ją natką i od razu podajemy.
Idealnym dodatkiem będzie lampa białego wina i świeże pieczywo.
Smacznego!