Tag: małże

Tarta pimientos de padron

Tarta pimientos de padron

Papryczki pimientos de padron poznaliśmy w tym roku na Lanzarote. Są łagodne, ale bardzo aromatyczne. Hiszpanie jedzą je zazwyczaj jako jeden z tapasów. Usmażone i posypane grubo mieloną solą. Na wyspach kanaryjskich dostaniecie do nich narodowy sos – Mojo. U nas niestety papryczki te są 

Białe risotto z mulami

Białe risotto z mulami

Składniki: 1/2 kg świeżych muli ze sprawdzonego źródła łyżka masła 1 mała, lub połówka dużej cebuli 1/2 litra dobrego białego wina 1/2 pęczka natki 1/2 szklanki bulionu 250 g ryżu Arborio 4 ząbki czosnku małe opakowanie śmietany 30% (polecam firmy President, nie ma ulepszaczy, nigdy 

Ryba zapiekana w śmietanie z małżami i serem pleśniowym

Ryba zapiekana w śmietanie z małżami i serem pleśniowym

Składniki 1kg filetów z morskiej ryby (u mnie rozmrożona Miruna) 150g małży małe opakowanie śmietany (ja użyłem wywaru z muli z tego przepisu) 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) natka pietruszki, drobno posiekana 2 ząbki czosnku sól i świeżo mielony pieprz 100g 

Czarne spaghetti z owocami morza

Czarne spaghetti z owocami morza

Składniki: opakowanie czarnego spaghetti 1.5 łyżki masła łyżka oliwy 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki ok 100g ugotowanych wcześniej baby ośmiorniczek lub kalmarów 100g małży 100g dużych krewetek pół szklanki białego wina sól i świeżo mielony pieprz Czarne spaghetti z owocami morza zaczynamy od przygotowania