Tag: ryba

Pstrąg z penne w sosie koperkowym

Pstrąg z penne w sosie koperkowym

Gdy zostanie Wam penne i nieco koperku… 🙂 Składniki: 0.5 kg filetu pstrąga 200 g penne ugotowanego al dente 100 ml śmietany 30% 1/2 pęczka koperku drobniutko posiekanego 50 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego szczypta chilli 2 ząbki czosnku sól i świeżo mielony pieprz 

Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie to pyszne danie, którym zrobicie wrażenia na rodzinie i znajomych. Nie jest to wymagający przepis, a będziecie zachwyceni. Przepis pasuje też do innych ryb – takich mniej tłustych 🙂 Składniki: 1 spory szczupak 100 g mąki 300 ml śmietany kremówki olej do 

Ryba zapiekana w śmietanie z małżami i serem pleśniowym

Ryba zapiekana w śmietanie z małżami i serem pleśniowym

Składniki 1kg filetów z morskiej ryby (u mnie rozmrożona Miruna) 150g małży małe opakowanie śmietany (ja użyłem wywaru z muli z tego przepisu) 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) natka pietruszki, drobno posiekana 2 ząbki czosnku sól i świeżo mielony pieprz 100g 

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Jak wiadomo, ryba po grecku z Grecją nie ma nic wspólnego. Ma za to wiele wspólnego z Polską i Świętami Bożego Narodzenia, jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu i nie ukrywam, że jednym z moich ulubionych dań. Na tyle, że z nie mniejszą radością czekam na