Paryka faszerowana cukinią i oliwkami
Składniki:
- 4 średniej wielkości papryki dowolnego koloru
- dwie nieduże cukinie
- 2 ząbki czosnku
- średnia, posiekana cebula
- 3 łyżeczki zmielonej soczewicy lub mąki
- po dwie łyżki posiekanych w plasterki czarnych i zielonych oliwek
- szczyptę mielonej kolendry
- szczyptę mielonego kminu rzymskiego
- szczyptę kurkumy
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
Paprykom odcinamy wierzch i usuwamy gniazda nasienne, a następnie solimy wewnątrz. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, solimy, odstawiamy aby odciekła. W rondelku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dodajemy odciśniętą cukinie, sprasowany czosnek i zioła. Gdy cukinia odparuje, dodajemy mieloną soczewicę lub mąkę oraz 3/4 posiekanych oliwek i dusimy ok 10 min. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Nadziewamy papryki farszem, na wierzchu posypując resztą oliwek. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 30 min.
Podajemy gorące, z sokiem warzywnym lub pomidorowym do picia.