Krem z batatów

Krem z batatów

Składniki: 1 kg batatów 1 marchewka z bulionu kilka gałązek tymianku dwie łyżki oliwy z oliwek 0.5 litra bulionu warzywnego serek kozi lub ricotta sól morska i świeżo mielony pieprz sok z cytryny Bataty myjemy, kroimy w ćwiartki, układamy na blasze, skrapiamy oliwą i solimy. 

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Czyli pasztet z czarnej fasoli i pasta z soczewicy i chilli. Nie samym mięsem człowiek żyje, czasem (szczególnie w sezonie grillowym) trzeba sobie zrobić warzywny detoks i popróbować nowych smaków. Pasta doskonale zastąpi nam serki do smarowania, a pasztet jest smaczny i bardzo sycący. Składniki 

O grillowaniu słów kilka

O grillowaniu słów kilka

Słowem wstępu: O przygotowaniu tego wpisu myślałem już od jakieś czasu. To że pojawia się dopiero teraz jest spowodowane faktem, iż nie miałem w zeszłym roku zbyt wielu okazji do grillowania. Ale od początku. Za młodu były ogniska. Kiełbasa na patyku i ziemniaki z żaru. I 

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Składniki: pierś kurczaka z zaufanego źródła łyżka oliwy 3 jajka 250 ml gęstej śmietany pęczek zielonych szparagów po szczypcie: suszonego tymianku, lubczyku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku ciasto kruche 1 nieduży camembert świeżo mielony pieprz sól morska Oliwę mieszamy z ziołami, 

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Od maleńkości uwielbiam fasolkę po bretońsku, ale dopiero teraz zrobiłem ją sam 🙂 Powiem wam jedno: każda kupna się chowa, domowa jest bez konserwantów, glutaminianów sodu i innych ulepszaczy. Łatwa i super smaczna – tu w wersji wegańskiej. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, 

Krem z brokuła

Krem z brokuła

Składniki: 3 średnie brokuły spora cebula 2 ząbki czosnku 3/4 l bulionu pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy Z brokułów odcinamy głąby i dzielimy je na różyczki. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grubo posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie miękka, zalewamy ją 

Omletka z chorizo i brokułami

Omletka z chorizo i brokułami

Dlaczego nie omlet, a omletka? Bo nie zawiera piany z białek. Więcej. Nie zawiera białek! 🙂 Idealny przepis śniadaniowy, gdy zostaną Wam żółtka, a chorizo czy brokuły można zastąpić dowolnymi składnikami. Składniki na dwie omletki: 4-5 żółtek – lub 2-3 jajka 2 łyżki mleka 8 

Soczewica w pomidorach

Soczewica w pomidorach

Szybkie, banalne danie dla tych z Was którzy chcą najeść się do syta, ale bez mięsa. Taka soczewica idealnie nadaje się do zabrania do pracy 🙂 (to znaczy że odgrzana w mikrofali smakuje dobrze) Składniki: szklanka soczewicy dowolnego koloru puszka pomidorów bez skórki 1 litr 

Paella Valenciana

Paella Valenciana

Nasza wariacja na temat Paella Valenciana, dedykowanej tym, którzy nie lubią gdy jedzenie do nich mruga… Czyli nie jedzą owoców morza 🙂 Składniki: 250 g ryżu Arborio 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka sosu rybnego łyżka sosu sojowego litr bulionu pół szklanki białego 

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Składniki: żółta papryka pomidorki koktajlowe, jędrne gruby plaster świeżego ananasa małe czerwone cebule twarde ogórki kiszone duże zielone oliwki bez pestek ostra musztarda po pół łyżeczki suszonych: papryki, tymianku, majeranku, oregano, bazylii, czosnku, lubczyku oraz patyczki do szaszłyków Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Warzywa, ananasa 

Gulasz warzywny z pieczarkami

Gulasz warzywny z pieczarkami

Sycący i pyszny gulasz warzywny, który robi się dość krótko, a smakuje wybornie! Składniki: 3 różnokolorowe papryki 2 ładne cukinie 2 średnie cebule 1 Łyżka oliwy 0.5 kg pieczarek 1/2 łyżeczki kminku 2 puszki pomidorów bez skórki 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 kiszone 

Wegańskie galaretki warzywne bez żelatyny

Wegańskie galaretki warzywne bez żelatyny

Nasze nowe kuchenne odkrycie – czyli substancja zwana Agar-Agar ma wszystkie zalety żelatyny, a przy tym żadnych jej wad. Tężeje w temperaturze pokojowej, jest bezwonna, jeszcze prostsza w użyciu i co najlepsze: gdy np. uznacie że galaretka jest za mało słodka, rozpuszczacie ją ponownie, dosładzacie, 

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Większość z nas kojarzy często barszcz ukraiński, jako danie z mrożonki, niezbyt smaczne ale całkiem tanie. Co jest pochodzenia, to podejrzewam że jest równie ukraiński, jak ryba po grecku jest grecka. W jego prawdziwej wersji, o której przeczytacie poniżej zgadza się jedno – jest tani! 

Pizza Czeska z serii Pizza Rustica

Pizza Czeska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Farsz tej pizzy zrobiliśmy na wzór i smak gęstej zupy gulaszowej, którą co roku zajadaliśmy się na wyjeździe na narty do Spindlerowego Młyna. Oto dziesiąta pizza i ostatnia z serii 🙂 Składniki 

Pizza Niemiecka z serii Pizza Rustica

Pizza Niemiecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto ósma z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Grecka z serii Pizza Rustica

Pizza Grecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto siódma z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto szósta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Pizza Cypryjska z serii Pizza Rustica

Pizza Cypryjska z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. To pierwsza z serii, łącznie będzie 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 2 

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois – czyli wyborna zapiekanka z ziemniaków i śmietany. Może być daniem głównym, lub dodatkiem do mięs, czy ryb. U nas była dodatkiem do gęsiny. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 ml śmietany 30% łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz 150g startego sera – 

Krem z dyni pieczonej z tymiankiem

Krem z dyni pieczonej z tymiankiem

Niby zwyczajny krem z dyni, ale smakuje nadzwyczajnie! Składniki: 1 niewielka pomarańczowa dynia w tradycyjnym kształcie pęczek świeżego tymianku łyżka suszonego oregano sól pieprz 0.75 l bulionu (na mięsie i warzywach, lub samych warzywach, zależnie od upodobań) szczypta garam-masala lub np. lubczyku suszonego 2 ząbki