Penne + łosoś + ser pleśniowy + szparagi = zapiekanka!

Penne + łosoś + ser pleśniowy + szparagi = zapiekanka!

  W ostatnią niedzielę robiliśmy tzw. wietrzenie lodówki przed tygodniem warzywno-oczyszczającym. Ponieważ ostało się kilka fajnych produktów, to postanowiłem zrobić zapiekankę. Wyszła lepsza niż się spodziewałem i zniknęła błyskawicznie. Składniki: 3/4 opakowania makaronu penne 100g sera pleśniowego Lazur Turkusowy – lubię go bo nie jest gorzki. ok. 150g łososia sałatkowego małe opakowanie śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej 2 szczypty mieszanki ziół 

Flądra panierowana w parmezanie

Flądra panierowana w parmezanie

Składniki: 4 filety flądry sól pieprz ząbek czosnku 150g tartego parmezanu jajko masło do smażenia rukola do przybrania Flądrę myjemy, osuszamy ręcznikiem, oprószamy sola, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Rybę obtaczamy najpierw w rozbitym jajku, potem w parmezanie i 

Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym łososiem i brokułami

Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym łososiem i brokułami

Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej żółtych) 100g wędzonego łososia (najlepiej sałatkowy) mała śmietana 18% pół brokuła podzielone na różyczki i ugotowanego al-dente sól pieprz 50g sera pleśniowego (ja używam Lazura) świeży rozmaryn 50g tartego żółtego sera Wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach, obieramy, kroimy