Tag: wegańskie

Krem z dyni

Krem z dyni

  Składniki: Pół sporej dyni 2 średnie cebule pół łyżeczki curry pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta suszonego korzenia lubczyku sok z połowy cytryny szczypta chilli sól prażone pestki dyni opcjonalnie, odrobina oleju sezamowego Krem z dyni z prażonymi pestkami i chilli jest rozgrzeje Was i 

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Czyli pasztet z czarnej fasoli i pasta z soczewicy i chilli. Nie samym mięsem człowiek żyje, czasem (szczególnie w sezonie grillowym) trzeba sobie zrobić warzywny detoks i popróbować nowych smaków. Pasta doskonale zastąpi nam serki do smarowania, a pasztet jest smaczny i bardzo sycący. Składniki 

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Składniki: żółta papryka pomidorki koktajlowe, jędrne gruby plaster świeżego ananasa małe czerwone cebule twarde ogórki kiszone duże zielone oliwki bez pestek ostra musztarda po pół łyżeczki suszonych: papryki, tymianku, majeranku, oregano, bazylii, czosnku, lubczyku oraz patyczki do szaszłyków Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Warzywa, ananasa 

Wegańskie galaretki warzywne bez żelatyny

Wegańskie galaretki warzywne bez żelatyny

Nasze nowe kuchenne odkrycie – czyli substancja zwana Agar-Agar ma wszystkie zalety żelatyny, a przy tym żadnych jej wad. Tężeje w temperaturze pokojowej, jest bezwonna, jeszcze prostsza w użyciu i co najlepsze: gdy np. uznacie że galaretka jest za mało słodka, rozpuszczacie ją ponownie, dosładzacie, 

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Większość z nas kojarzy często barszcz ukraiński, jako danie z mrożonki, niezbyt smaczne ale całkiem tanie. Co jest pochodzenia, to podejrzewam że jest równie ukraiński, jak ryba po grecku jest grecka. W jego prawdziwej wersji, o której przeczytacie poniżej zgadza się jedno – jest tani! 

Kartofelkowe muffinki

Składniki: 1kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku pół szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli pieprz 1 jajko Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Do ziemniaków dodajemy mąkę,  jajko, startą cebulę i sprasowany czosnek oraz  sól i pieprz. Całość wyrabiamy 

Paryka faszerowana cukinią i oliwkami

Składniki: 4 średniej wielkości papryki dowolnego koloru dwie nieduże cukinie 2 ząbki czosnku średnia, posiekana cebula 3 łyżeczki zmielonej soczewicy lub mąki po dwie łyżki posiekanych w plasterki czarnych i zielonych oliwek szczyptę mielonej kolendry szczyptę mielonego kminu rzymskiego szczyptę kurkumy sól pieprz 1 łyżeczka 

Zapiekane bakłażany

Składniki: 2 średnie bakłażany 150ml soku pomidorowego, lub zmiksowanych pomidorów z puszki czerwona cebula 2 łyżki mielonej soczewicy (lub mąki) 2 łyżeczki pesto sól pieprz Bakłażany kroimy na cienkie plastry, solimy, odstawiamy. Cebulę szatkujemy na cienkie plasterki. Sok pomidorowy mieszkamy z soczewicą i pesto. Bakłażany