Botwinka

Botwinka

Wspaniała wiosenna zupa – lekka i zdrowa!

Składniki:

  • 2 litry wywaru z drobiu – może być kurczak lub kaczka
  • duża marchew
  • duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 pęczki botwinki
  • sól, pieprz, lubczyk
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • pęczek koperku
  • śmietana 30% – 200 ml
  • jajka gotowane na twardo

Do wywaru wrzucamy pokrojoną drobno botwinkę oraz pozostałe warzywa i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut.
Całość doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem oraz wciskamy 2 ząbki czosnku. Na sam koniec dodajemy pokrojony koperek oraz doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Podajemy na gorąco, z ugotowanymi na twardo jajkami oraz kleksem gęstej śmietany. Danie idealnie uzupełni kromka żytniego chleba.

Smacznego!

Komentarze