Święta

Bliny ze śledziem

Bliny ze śledziem

Składniki: 25 g drożdży 300 g mąki 2 jajka 1/3 litra mleka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru szczypta soli śledź w oliwie pikle tłuszcz do smażenia Mleko ogrzewamy, masło rozpuszczamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka, mąkę, drożdże, mleko, cukier i sól miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na […]

Mikołaj zawitał do CK

Mikołaj zawitał do CK

  Ciekawa Kuchnia była grzeczna w tym roku – pomimo, że są tacy co twierdzą inaczej 😛 – i w nagrodę za swoją ciężką pracę przy palnikach kuchennych otrzymała przepiękny prezent od Mikołaja z samej Laponii :-D. A tak zupełnie na serio, od niezwykle uzdolnionej […]

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe to wspaniała alternatywa zarówno dla tradycyjnych pierogów, jak i dla pasztecików. Praktycznie każdy farsz pierogów gotowanych, sprawdzi się w drożdżowych, a zapewniamy że będą wyglądały obłędnie na świątecznym stole. Przedstawiamy dwie wersje farszu: mięsny i pieczarkowy. Ciasto: 450 g mąki 150 ml ciepłego […]

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Klasyka gatunku! Zrazy wołowe to wspaniały sposób na wołowinę, a do tego danie absolutnie nie traci na odgrzewaniu (nawet w mikrofali). Dzięki temu możecie zraziki zabierać do pracy i cieszyć się domowym jedzonkiem. Składniki: kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na […]

Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka

Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka

Składniki: 3 kg ogórków gruntowych pokrojonych w talarki 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 3/4 szklanki soli morskiej 2 średnie marchewki pokrojone w talarki 3 duże cebule pokrojone z cienkie plasterki ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca biała w ziarnista Pokrojone ogórki i zalewamy 3 litrami […]

Pikle

Pikle

Pikle są super dodatkiem do wielu dań, a wiadomo: domowe – najlepsze! Składniki: małe ogórki gruntowe papryka w kolorach jakie się zamarzą pieczarki cebula dymka marchewka ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca czosnek Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli morskiej […]

Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie‏

Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie‏

Składniki: kilogram sera mielonego, do wypieków 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 cytryna i 1 limonka – otarte ze skórki oraz wyciśnięty sok paczka ciastek Oreo 2 czubate łyżki masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka Oreo kruszymy […]

Wielkanocne przepisy w jednym wpisie

Wielkanocne przepisy w jednym wpisie

Mazurek Waldkowy Kaczka puree nadziewana Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej Tarta Makowa Róża wśród golonek Bułeczki cynamonowe Kanelbullar Żurek na zakwasie Karkówka pieczona z czosnkiem Żytni chleb na zakwasie Botwinka Baba Wielkanocna

Mazurek Waldkowy

Mazurek Waldkowy

  Jak niektórzy z Was wiedzą, ogólnie słynę z tego że nie potrafię robić deserów. Niestety tak właśnie jest, ale mimo to, niezrażony, od czasu do czasu próbuję coś słodkiego upichcić. Pewnego razu doszedłem do wniosku, że coś tak prostego jak mazurek powinno mi się […]

Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Składniki: 1kg białej kiełbasy, surowej lub parzonej 200g miodu naturalnego w formie płynnej 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki chilli pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonej bazylii łyżka oliwy Kiełbasę parzymy we wrzątku i odcedzamy. Wszystkie składniku glazury miksujemy ze sobą i odstawiamy na 10 […]

Tarta Makowa

Tarta Makowa

Przepis wykorzystujący pół-produkty w wersji ekspresowej 🙂 Składniki: Dwie rolki ciasta kruchego Puszka maku z bakaliami Dwa jajka Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi […]

Śledzie w oliwie z cytryną i cebulką

Śledzie w oliwie z cytryną i cebulką

Składniki na duży słój: 1kg filetów śledziowych 3 cytryny sparzone wrzątkiem i pokrojone na cienkie plasterki 3 cebule pokrojone w cienkie plasterki łyżka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych oliwy z oliwek Na początek kilka słów o śledziach. Pogódźcie się faktem, Drodzy czytelnicy, że śledzi […]

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Jak wiadomo, ryba po grecku z Grecją nie ma nic wspólnego. Ma za to wiele wspólnego z Polską i Świętami Bożego Narodzenia, jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu i nie ukrywam, że jednym z moich ulubionych dań. Na tyle, że z nie mniejszą radością czekam na […]

Róża wśród golonek

Róża wśród golonek

Takim mianem określiła moją golonkę koleżanka Marta, ujrzawszy zajawkowe zdjęcie na FB. Składniki: dorodna golonka listek laurowy łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki łagodniej papryki łyżeczka kminu rzymskiego (cumin) 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego łyżka soli 2 łyżki miodu pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki […]

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 150 g  cukru 15 g świeżych drożdży 150 g masła 200 ml mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu garść orzechów włoskich garść rodzynek otarta skórka z 1 pomarańczy Masło i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki. […]

Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie

  Składniki 200 ml zakwasu na mące żytniej razowej 3-4 litry wywaru na warzywach boczek wędzony – około 200-300 g biała kiełbasa – 10 sztuk 4 suszone podgrzybki 200 ml śmietany do zupy 30% pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki […]

Karkówka pieczona z czosnkiem

Składniki: Karkówka 3-3.5kg – nie za tłusta 10 ząbków czosnku łyżka oleju łyżka sosu sojowego 2 łyżki miodu łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka kurkumy łyżeczka cząbru łyżeczka majeranku łyżeczka tymianku po pół łyżeczki papryki słodkiej i chilli 2 łyżeczki grubej, morskiej soli Karkówkę marynujemy min. 24h […]

Żytni chleb na zakwasie

Żytni chleb na zakwasie

  Składniki: 2 szklanki mąki żytniej 2000 1 szklanka mąki pszennej 550 1 szklanka wody przegotowanej 200g zakwasu łyżeczka soli łyżeczka oliwy łyżka otrębów Mąkę wsypujemy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 5 minut. Po ogrzaniu maki wlewamy wodę, dodajemy sól […]

Faworki vel. Chrustki

Faworki vel. Chrustki

W środę poprzedzającą tłusty czwartek, w kwaterze głównej Ciekawej Kuchni dało się słyszeć dialog: – robimy pączki – oui, z Nutellą – i chrustki! – jakie chustki? – chrustki!!! – yyy, co? – no faworki, uff – no to mów że faworki, a nie jakieś […]

Pączki z Nutellą

Składniki na 60 średnich pączków 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych) 100 – 150 g cukru 500 ml mleka 3 żółtka 1 całe jajko 100 g masła 2 łyżeczki pasty waniliowej kieliszek spirytusu pół łyżeczki soli 1 Nutella […]