Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe to wspaniała alternatywa zarówno dla tradycyjnych pierogów, jak i dla pasztecików. Praktycznie każdy farsz pierogów gotowanych, sprawdzi się w drożdżowych, a zapewniamy że będą wyglądały obłędnie na świątecznym stole. Przedstawiamy dwie wersje farszu: mięsny i pieczarkowy. Ciasto: 450 g mąki 150 ml ciepłego 

Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka

Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka

Składniki: 3 kg ogórków gruntowych pokrojonych w talarki 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 3/4 szklanki soli morskiej 2 średnie marchewki pokrojone w talarki 3 duże cebule pokrojone z cienkie plasterki ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca biała ziarnista kurkuma Pokrojone ogórki i zalewamy 3 litrami 

Pikle

Pikle

Pikle są super dodatkiem do wielu dań, a wiadomo: domowe – najlepsze! Składniki: małe ogórki gruntowe papryka w kolorach jakie się zamarzą pieczarki cebula dymka marchewka ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca czosnek Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli morskiej 

Tarta Makowa

Tarta Makowa

Przepis wykorzystujący pół-produkty w wersji ekspresowej 🙂 Składniki: Dwie rolki ciasta kruchego Puszka maku z bakaliami Dwa jajka Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi 

Śledzie w oliwie z cytryną i cebulką

Śledzie w oliwie z cytryną i cebulką

Składniki na duży słój: 1kg filetów śledziowych 3 cytryny sparzone wrzątkiem i pokrojone na cienkie plasterki 3 cebule pokrojone w cienkie plasterki łyżka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych oliwy z oliwek Na początek kilka słów o śledziach. Pogódźcie się faktem, Drodzy czytelnicy, że śledzi 

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Jak wiadomo, ryba po grecku z Grecją nie ma nic wspólnego. Ma za to wiele wspólnego z Polską i Świętami Bożego Narodzenia, jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu i nie ukrywam, że jednym z moich ulubionych dań. Na tyle, że z nie mniejszą radością czekam na 

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 150 g  cukru 15 g świeżych drożdży 150 g masła 200 ml mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu garść orzechów włoskich garść rodzynek otarta skórka z 1 pomarańczy Masło i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki.