Mango Lassi

Mango Lassi

Deser idealny! Łatwy w przygotowaniu, unikalny w smaku. Mango Lassi doskonale zwieńczy obiad, lub ugasi pragnienie latem! Składniki: Dojrzałe mango Mały jogurt naturalny Kilka kostek lodu Szczypta kardamonu Mango obieramy ze skórki, oraz usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. W blenderze najpierw kruszymy lód, 

Maliny z rumem

Maliny z rumem

Składniki: 1 kg malin żelfix z cukrem w wersji na 1 kg owoców 6 łyżek białego rumu sok z jednej cytryny Przebrane maliny (często zdarzają się lekko zmurszałe) umieszczamy w rondelku razem z żelfiksem. Po ok 3 minutach dodajemy sok z cytryny. Gdy na malinach 

Kolory Smoothie: Biały

Kolory Smoothie: Biały

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: 1/2 żółtego melona 1 gruszka 1 banan gruby plaster świeżego ananasa Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji. Smoothie wlewamy do szklanek i zaopatrujemy w grube słomki. Smacznego!

Konfitura i dżem z truskawek z Amaretto

Konfitura i dżem z truskawek z Amaretto

Składniki na dżem: 2 kg truskawek 2 szklanki ksylitolu lub 4 szklanki cukru sok z jednej limonki sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej limonki skórka otarta z jednej cytryny 8 łyżek likieru Amaretto Przygotowujemy sobie wyparzone słoiki – lepiej mieć ich nieco więcej, 

Kolory Smoothie: Fioletowy

Kolory Smoothie: Fioletowy

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: Garść malin Duża garść borówek Dwie duże garście truskawek 1 gruszka 1/4 szklanki wody mineralnej lub pół szklanki kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji, wlewamy do 

Kolory Smoothie: Żółty

Kolory Smoothie: Żółty

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: 2 banany 1 dojrzałe, duże mango 2 grube plastry świeżego ananasa 1/4 szklanki wody mineralnej lub pół szklanki kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji, wlewamy do 

Kolory Smoothie: Czerwony

Kolory Smoothie: Czerwony

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: 250g truskawek 2 jabłka 1 gruszka gruby plaster świeżego ananasa 1/4 szklanki wody mineralnej lub pół szklanki kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji, wlewamy do szklanek 

Kolory Smoothie: Zielony

Kolory Smoothie: Zielony

Nowa seria na Ciekawej Kuchni – czyli pomysły na Smoothie. Mamy wiosnę, a wkrótce lato, korzystajmy więc i pijmy dużo takich koktajli. Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: jedna łodyga selera naciowego 2 kiwi 3 garście świeżego szpinaku 1 

Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie‏

Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie‏

  Składniki: kilogram sera mielonego, do wypieków 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 cytryna i 1 limonka – otarte ze skórki oraz wyciśnięty sok paczka ciastek Oreo 2 czubate łyżki masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Ciasteczka Oreo kruszymy 

Mazurek Waldkowy

Mazurek Waldkowy

  Jak niektórzy z Was wiedzą, ogólnie słynę z tego że nie potrafię robić deserów. Niestety tak właśnie jest, ale mimo to, niezrażony, od czasu do czasu próbuję coś słodkiego upichcić. Pewnego razu doszedłem do wniosku, że coś tak prostego jak mazurek powinno mi się 

Tarta Makowa

Tarta Makowa

Przepis wykorzystujący pół-produkty w wersji ekspresowej 🙂 Składniki: Dwie rolki ciasta kruchego Puszka maku z bakaliami Dwa jajka Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi 

Leniwe

Leniwe

Im mniej mąki, tym lepsze leniwe! Składniki: 1/2 kilograma dobrego twarogu szklanka mąki pszennej + ok 1/3 szklanki do podsypywania 2 jajka 2 łyżki masła łyżka bułki tartej 2 łyżeczki cukru Twaróg ucieramy z żółtkami, z białek ubijamy pianę. Do twarogu najpierw dodajemy mąkę, następnie 

Granola

Granola

Składniki: 400 g płatków owsianych małe opakowanie suszonych bananów małe opakowanie suszonego ananasa 4 łyżki sezamu 2 łyżki płatków migdałów 4 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek erytrytolu 3 łyżki rodzynek Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze 

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 150 g  cukru 15 g świeżych drożdży 150 g masła 200 ml mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu garść orzechów włoskich garść rodzynek otarta skórka z 1 pomarańczy Masło i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki. 

Faworki vel. Chrustki

Faworki vel. Chrustki

W środę poprzedzającą tłusty czwartek, w kwaterze głównej Ciekawej Kuchni dało się słyszeć dialog: – robimy pączki – oui, z Nutellą – i chrustki! – jakie chustki? – chrustki!!! – yyy, co? – no faworki, uff – no to mów że faworki, a nie jakieś 

Pączki z Nutellą

Pączki z Nutellą

Składniki na 60 średnich pączków 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych) 100 – 150 g cukru 500 ml mleka 3 żółtka 1 całe jajko 100 g masła 2 łyżeczki pasty waniliowej kieliszek spirytusu pół łyżeczki soli 1 Nutella 

Omlet z malinami

Omlet z malinami

Składniki (na dwa omlety): dwa większe jajka szczypta soli morskiej łyżeczka mąki 50g masła dwie garście malin łyżeczka cukru pudru 50 ml mleka Oddzielamy białka od żółtek jaj. Do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy na gęstą pianę. Żółtka miksujemy z mlekiem i mąką. Rozgrzewamy 

Tarta gruszkowa

Tarta gruszkowa

Podczas jednego ze sławnych przyjęć u kolegi Pawła w nasze ręce wpadły (dzięki Jego uprzejmości) gruszki. Nie jakieś-tam-sobie-gruszki, ale wyszukane z wielkim trudem, zdobyte walką i przekupstwem owoce z naturalnej hodowli. Nie pryskane, nie nawożone azotanami – po prostu gruszki przez wielkie G. Mając takie 

Baba Wielkanocna

Jest to gościnny przepis Mamy Oli na domową babę 🙂 Składniki 800g mąki tortowej 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 80g drożdży surowych szczypta soli pół kostki roztopionego masła pół litra mleka torebka cukru waniliowego łyżka tartej bułki W jednej misce połowę mąki zalewamy wrzącym mlekiem, w drugiej rozrabiamy 

Tort czekoladowy Royal

Jest to uproszczona wersja tortu Royal, który w oryginale wymaga 5 rodzajów czekolady i składników dostępnych tylko dla cukierników. My na podstawie doznań smakowych postaraliśmy się odtworzyć ten smakołyk tak, aby dało się go zrobić szybko i łatwo z ogólnodostępnych produktów. Składniki na duży tort: