Tort czekoladowy Royal
Jest to uproszczona wersja tortu Royal, który w oryginale wymaga 5 rodzajów czekolady i składników dostępnych tylko dla cukierników. My na podstawie doznań smakowych postaraliśmy się odtworzyć ten smakołyk tak, aby dało się go zrobić szybko i łatwo z ogólnodostępnych produktów.
Składniki na duży tort:
- 2 słoiki Nutelli po 750g
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kostka margaryny
- paczka mrożonego ciasta kruchego
- 2 łyżeczki kakao do dekoracji
Ciasto kruche wykładamy na spód posmarowanej margaryną tortownicy i pieczemy 20 min w temperaturze 180 stopni, a następnie tortownicę schładzamy. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż stanie się płynna.W sporej misce miksujemy Nutellę, czekoladę i margarynę na jednolitą masę, którą nakładamy na kruche ciasto w tortownicy. Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a po wyjęciu posypujemy kakaem. I to wszystko, tort gotowy!
PS. Jeśli potraficie, to możecie pokusić się o zrobienie wiórków czekoladowych i posypanie nimi tortu zamiast kakaa. Mi się to jeszcze nie udało.
Smacznego