Tag: dieta nisko-węglowodanowa

Marynowany łosoś z owocami kaparów

Marynowany łosoś z owocami kaparów

Składniki 1/2 kg łososia pół szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki grubej soli morskiej pieprz czerwony łyżka oliwy sok z 1/2 cytryny owoce kaparów ząbek czosnku Filet z łososia kroimy w cieniutkie plastry. Do wina dodajemy sok z cytryny, sprasowany czosnek  sól, pieprz  oraz oliwę. Plastry 

Jajecznica na kurkach

Jajecznica na kurkach

Przepis prosty, każdy zna i każdy raczej wszyscy lubią. Składniki: 50 g masła 200 g wypłukanych kurek 6 jajek sól pieprz szczypiorek Na patelni rozgrzewamy masło na niewielkim ogniu. Wrzucamy kurki, solimy i pieprzymy. Gdy kurki zrobią się brązowe wbijamy jajka i powoli mieszamy jajecznicę aż 

Pieczony pstrąg w zielonymi warzywami i sosem maślanym

Pieczony pstrąg w zielonymi warzywami i sosem maślanym

Do tego dania zainspirowała mnie wizyta w restauracji mojego przyjaciela. Zjadłem tam pysznego Labraksa w sosie maślanym. Zaintrygowany sosem który bardzo mi smakował i idealnie pasował do ryby, postanowiłem go przyrządzić.  Nie będę rozpisywał się dziś nad pieczonym pstrągiem, bo już to zrobiłem w tym przepisie. Dziś 

Omletki poranne

Omletki poranne

  Danie to zaserwowano nam w hotelu w Szpindlerowym Młynie. Jest to połączenie omleta, jajecznicy i naleśnika (z wyglądu). Przygotowanie banalne i błyskawiczne. Idealnie sprawdzi się na śniadanie zamiast klasycznej jajecznicy. Składniki na dwie porządne omletki: 3 jajka pół łyżeczki masła sól pieprz oraz proponowane 

Grillowany camembert

Grillowany camembert

Składniki: 2 sery camembert odrobina oliwy żurawina do mięs i serów Camembert przed grillowaniem wkładamy na 10 min do zamrażarki. Rozgrzewamy patelnię grillową. Smarujemy cienko ser oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, lub ręcznika papierowego i grillujemy po 3-4 min z każdej strony. Podajemy z żurawiną 

Gurmańskaja Pljeskavica

Gurmańskaja Pljeskavica

Gurmańskaja Pljeskavica to obok Cevapu i Cevapcicici jedna z najbardziej znanych i lubianych bałkańskich dań mięsnych. Występuje w wielu wersjach i podaje się ją na różne sposoby, ale praktycznie zawsze jest warta grzechu i spróbowania. Składniki: 1 kg niezbyt chudej wołowiny (może być mielona) 2 

Flądra panierowana w parmezanie

Flądra panierowana w parmezanie

Składniki: 4 filety flądry sól pieprz ząbek czosnku 150g tartego parmezanu jajko masło do smażenia rukola do przybrania Flądrę myjemy, osuszamy ręcznikiem, oprószamy sola, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Rybę obtaczamy najpierw w rozbitym jajku, potem w parmezanie i 

Domowy serek topiony

Zawsze wydawało mi się że serki topione to kopalnia tłuszczu – okazuje się że niekoniecznie, ale trzeba zrobić serek samemu. Składniki: 2 opakowania chudego twarogu (u mnie ser z Lidla 275g) 1 jajko płaska łyżeczka sody oczyszczonej płaska łyżeczka soli szklanka mleka 1,5% ulubione dodatki  – ja zrobiłem 2 

Pieczony pstrąg

W przypadku ryby panuje zasada – im mniej przypraw, tym lepiej. Ryba ma delikatny smak który łatwo zabić gdy przesadzimy z przyprawianiem. Składniki: 2 lub więcej pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku sól pieprz Umytego pstrąga nacieramy solą (na zewnątrz delikatnie), pieprzem i zmiażdżonym w prasce czosnkiem. Cytrynę kroimy