Domowy serek topiony
Zawsze wydawało mi się że serki topione to kopalnia tłuszczu – okazuje się że niekoniecznie, ale trzeba zrobić serek samemu.
Składniki:
- 2 opakowania chudego twarogu (u mnie ser z Lidla 275g)
- 1 jajko
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka soli
- szklanka mleka 1,5%
- ulubione dodatki – ja zrobiłem 2 wersje – z kminkiem i z papryką.
Ser kruszymy do miski, dodajemy sól, sodę i jajko. Całość przekładamy do garnka na średni gaz i zaczynamy miksować – najpierw powoli, potem coraz szybciej. Gdy masa gęstnieje, dolewamy mleka – po trochu – nie musimy zużyć całego. Gdy masa przestanie „rzucać” naszym garnkiem ustawiamy maksymalne obroty miksera. Operacja trwa ok 15-20 min – serek będzie się robił coraz bardziej kremowy. Gdy konsystencja stanie się zadowalająca (nie może być za gęsty, bo nie będzie się smarował po ostygnięciu) masę przelewamy do pojemników w których dodajemy ulubione dodatki, mogą być to zioła, szczypiorek lub koperek, szynka, tuńczyk, łosoś itp. Pozostawmy do ostygnięcia, a potem wstawiamy do lodowki – po ok godzince powinien być gotowy do smarowania.
Smacznego!