Papryka faszerowana baraniną
Ostatnio zasmakowałem w mięsie mielonym doprawionym cynamonem i miętą. Oto kolejny przepis w tej nucie.
Składniki na dwie papryki:
- dwie duże papryki w ulubionym kolorze
- 300g zmielonego mięsa baraniego, lub wołowo-baraniego, jagnięcego – jak Wam się uda zdobyć.
- 5 ząbków czosnku
- papryczka chilli
- 1 średnia cebula
- kilka listków świeżej mięty
- pół łyżeczki suszonego oregano
- spora szczypta cynamonu
- puszka pomidorów bez skórki
- kilka plasterków wędzone żółtego sera
- łyżka oliwy
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 jajko
- sól
Posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę szklimy na rozgrzanej oliwie w rondelku. Na patelnię wrzucamy mielone mięso i smażymy aż zmieni kolor na brązowy. Mięso dodajemy do cebuli, mieszamy razem, zalewamy winem, dodajemy oregano i cynamon i dusimy 10 min. Pomidory blendujemy z solą oraz chilli bez pestek i dolewamy do mięsa. Dusimy razem kolejne 30 min. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W między czasie od papryk odkrawamy „pokrywki” a środek czyścimy z pestek i błonek. Papryki smarujemy w środku cieniutko oliwą (za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka) i solimy. Mięso mieszamy z rozkłóconym jajkiem i posiekaną miętą, następnie faszerujemy nim papryki. Na wierzchu układamy po 1-2 plasterku sera, po czy pieczemy w piekarniku 40 min w temperaturze 180 stopni. Lub do momentu gdy ser się zarumieni mocniej.
Podajemy z lampką czerwonego wina, łagodnym sosem czosnkowym i kawałkami pszennej tortilli.
Smacznego!