Chlebki pita

Chlebki pita

Gdy jesteście fanami wschodnich smaków, chętnie chadzacie do Sphinx’a na Shoarmę, to zapewne lubicie też chlebki pita – nieodłączny element wielu dań kuchni arabskiej, tureckiej itp. Z racji tego iż restauracje są aktualnie zamknięte, a Wy macie dużo czasu w domu – chlebki pita upieczcie 

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Od dłuższego czasu polowaliśmy na świeżą okrę, ale bez większego powodzenia. Tym razem udało się – czekała na nas w sklepie na Krecie 🙂 Choć okra może sprawiać wrażenie kuzynki papryki, to jest okazuje się że jej najbliższym krewnym jest hibiskus! Oto najprostszy przepis na 

Relacja ze Stuttgartu czyli kebab w mercedesie

Relacja ze Stuttgartu czyli kebab w mercedesie

Urodzinowa wyprawa Valdiego 2014 rozpoczęła się o nieludzko wczesnej porze. Kiedy budzik wyrwał nas z objęć Morfeusza o 4 rano niemal skończyło się to rękoczynami skierowanymi przeciwko maszynie budzącej.  Odprawieni wcześniej i z wydrukowanymi kartami pokładowymi, na pełnym luzie i z cwaniackim chodem wtoczyliśmy się 

Kofta z kozim serem

Kofta z kozim serem

Kofta w większości przepisów jest przyrządzana w formie kotlecików nadzianych na patyczki od szaszłyków. Można i tak. Dla mnie powyższa forma to raczej shish kebab, a Koftę kojarzę jako rodzaj zapiekanki mięsnej i/lub warzywnej. Tak czy inaczej, danie jest łatwe do przygotowania i smakuje wybornie. 

Papryka faszerowana baraniną

Papryka faszerowana baraniną

Ostatnio zasmakowałem w mięsie mielonym doprawionym cynamonem i miętą. Oto kolejny przepis w tej nucie. Składniki na dwie papryki: dwie duże papryki w ulubionym kolorze 300g zmielonego mięsa baraniego, lub wołowo-baraniego, jagnięcego – jak Wam się uda zdobyć. 5 ząbków czosnku papryczka chilli 1 średnia