Krokiety

Powyższe zdjęcie na FB wywołało lawinę (w naszej skromnej skali) próśb o przepis na krokiety.
Zatem podaję przepis, a w zasadzie dwa – na wersję z mięsem, oraz z kapustą i grzybami.
Zapewniam że przygotowanie jest bardzo proste – acz odrobinę czasochłonne 🙂

Składniki na placki:

  • 1/5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka wody mineralnej gazowanej
  • opcjonalnie płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Składniki na farsz mięsny:

  • 1/2 kg ugotowanego w rosole mięsa – najlepiej robić krokiety przy okazji gotowania rosołu
  • 1 cebula
  • opcjonalnie – warzywka z rosołu
  • szczypta mielonego korzenia lubczyku – lub pół łyżeczki suszonych listków lubczyku

Składniki na farsz kapuściany

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 150g namoczonych grzybków suszonych lub 1/2 kg pieczarek
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta mielonego korzenia lubczyku –  lub pół łyżeczki suszonych listków lubczyku

Do miski wlewamy wodę mineralną, wsypujemy mąkę, dodajemy 1 jajko, oliwę i szczyptę soli oraz opcjonalnie proszek do pieczenia. Miksujemy aż ciasto uzyska gładką, lejącą się konsystencję. Placki smażymy na suchej, teflonowej patelni. Jeśli takową nie dysponujemy, to nie dodajemy oliwy do ciasta, tylko smarujemy nią patelnie przed każdym plackiem.

Krokiety z mięsem

Cebule bardzo drobno siekamy, a następnie szklimy (ale nie rumienimy) na odrobinie oliwy. Mięso mielimy w maszynce dwukrotnie z cebulką, i opcjonalnie z warzywkami z rosołu. Krokiety z dodatkiem  warzywek nie nadają się dłuższego przechowywania w lodówce. Potrafią skwaśnieć, najlepiej więc skonsumować je w dniu przygotowania. Jeśli farsz jest za suchy, dodajemy nieco rosołu. Doprawiamy  solą, pieprzem i lubczykiem.

Krokiety z kapustą i grzybami.

Kapustę kiszoną ze sprawdzonego źródła (kiszoną naturalnie, a nie zakwaszoną octem) próbujemy, jeśli jest  zbyt kwaśna, to płuczemy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy ją najpierw wodą w której moczyły się suszone grzybki, a potem ew. większa ilością wody, aby została przykryta, solimy, dodajemy listek laurowy, ziele i wstawiamy na spory ogień. Dodajemy namoczone grzyby w całości, a pieczarki pokrojone na spore kawałki. W międzyczasie szklimy posiekaną cebulę na odrobinie oliwy. Gdy kapusta będzie już miękka, mielimy farsz dwukrotnie z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.

Na środek placka nakładamy wybrany farsz, rozprowadzamy łyżką i zawijamy w sposób z rysunku poniżej.

Zawijanie krokietów

Najpierw zawijamy boki, a następnie rolujemy. W miseczce roztrzepujemy jajko i panierujemy krokiety w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor po ok. 2-3 min z każdej strony na średnim ogniu.

Bez względu na wybrany farsz, krokiety najlepiej smakują w towarzystwie czerwonego barszczyku.

Smacznego!

Komentarze