Białe risotto z mulami

Risotto

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych muli ze sprawdzonego źródła
  • łyżka masła
  • 1 mała, lub połówka dużej cebuli
  • 1/2 litra dobrego białego wina
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 250 g ryżu Arborio
  • 4 ząbki czosnku
  • małe opakowanie śmietany 30% (polecam firmy President, nie ma ulepszaczy, nigdy mi się nie zważyła)

Odpakowujemy mule i wrzucamy do pustego zlewu. Nie płuczemy! Za pomocą ostrego nożyka czyścimy muszle z wodorostów i innych rzeczy które do nich przywarły. Od razu pozbywamy się muszli które są pęknięte. Muszle otwarte pukamy lekko (lub ciut mocniej) i obserwujemy czy się zamkną. Jeśli nie, to idą wyrzucenia. Trzeba dać im chwilę do namysłu, więc nie wyrzucajmy od razu 🙂
W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę i szklimy ja aż stanie się miękka. Następnie dolewamy wino i gotujemy aż zacznie wrzeć. Dalej dodajemy śmietanę i garstkę posiekanej natki i również doprowadzamy do wrzenia. Muszle przekładamy na durszlak i szybko opłukujemy pod zimna wodą, po czym wrzucamy je go wrzącego wina, przykrywamy i gotujemy ok 5 min. Odstawiamy. Na głębokiej patelni podgrzewamy bulion, przeciskamy do niego czosnek. Gdy bulion zaczyna wrzeć, dodajemy ryż, trochę soli i dusimy przez 5-6 min. Dodajemy mule wraz z wywarem, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na wolnym ogniu na ok 15 min. W między czasie warto zamieszać delikatnie 1-2 razy.
Gdy ryż będzie już wystarczająco miękki, risotto posypujemy drobno posiekaną resztą natki i podajemy, najlepiej na patelni. Każdy nałoży sobie wg. uznania. Pamiętajmy też o chusteczka lub papierowych ręcznikach – wszak mule jemy rękami, a tu będą razem z ryżem.

Risotto z mulami podajemy wraz z  dobrze schłodzonym białym winem.

Smacznego!

Komentarze