Omletka z chorizo i brokułami
Dlaczego nie omlet, a omletka? Bo nie zawiera piany z białek. Więcej. Nie zawiera białek! 🙂
Idealny przepis śniadaniowy, gdy zostaną Wam żółtka, a chorizo czy brokuły można zastąpić dowolnymi składnikami.
Składniki na dwie omletki:
- 4-5 żółtek – lub 2-3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 8 plasterków chorizo
- ok. 10 małych różyczek ugotowanego brokuła
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Jajka miksujemy krotko z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na niedużej patelni rozgrzewamy po pól łyżeczki masła na omletkę. Układamy plasterki chorizo, a między nimi różyczki brokuła i krótko podsmażamy. Zalewamy połową jajek, smażymy dwie minuty na średnim ogniu, po czym delikatnie przewracamy i smażymy jeszcze minutę. Podajemy natychmiast, najlepiej ze szklaneczką świeżo wyciskanego soku pomarańczowego.
Smacznego!