Tradycyjna Polska Sałatka Jarzynowa

Trudno wyobrazić sobie stół Wielkanocnego Śniadania na którym nie stoi tradycyjna polska sałatka jarzynowa.
Różne są sposoby jej przygotowania, niektórzy idą na łatwiznę robiąc ją z półproduktów lub wręcz kupując gotową.
Ale zapewniam Was – nie ma to jak domowa! Ja robię ją niejako przy okazji, gdy zostają mi warzywa po bulionie.

Składniki na sporą miskę sałatki:

  • pęczek włoszczyzny, na którym ugotowaliśmy rosół lub wywar warzywny
  • pęczek szczypiorku
  • paczka mrożonego zielonego groszku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 obranego jabłka
  • 2 większe ogórki kiszone
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • 4-5 łyżek majonezu
  • sól i świeżo mielony pieprz

Mrożony groszek gotujemy i chłodzimy. Możemy użyć świeżego, ale nie polecam groszku z puszki – zazwyczaj jest rozgotowany i mam mało zielony kolor. Zimne warzywa z wywaru kroimy w drobną kostkę (oprócz pora).
Podobnie postępujemy z jajkami, jabłkiem i ogórkami. Szczypiorek drobno siekamy (możemy dodać w zamian drobniutko posiekaną cebulę).
Dodajemy musztardę i majonez, nieco soli (nie za wiele) i pieprzu i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 2h.
Ja nie dekoruję niczym sałatki, jest ładna sama w sobie. Podajemy z pieczywem i domowymi pieczonymi mięsami.
Pamiętajcie że tradycyjna polska sałatka jarzynowa jest dość kaloryczna.

Smacznego!