Wielkanoc

Sernik Creme Brulee

Sernik Creme Brulee

Inspirację do upieczenia tego sernika znalazłam na świetnym blogu mojewypieki.com. Pozwoliłam sobie trochę zmodyfikować przepis na sam sernik – oryginalny był dla mnie za słodki 🙂 Składniki na sernik: kilogram sera mielonego do sernika 250 g serka mascarpone puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego łyżka […]

Sernik Wiedeński

Sernik Wiedeński

Klasyczny, prosty, elegancki i zawsze na czasie. Najlepszy przyjaciel kawy popołudniowej, znakomity na imieniny, ozdoba stołu podczas świąt. Proszę Państwa oto Sernik Wiedeński. Składniki na sernik: kilogram sera drobno zmielonego ( w temperaturze pokojowej) 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 5 jaj ( w temperaturze […]

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany jest łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się na zimno i ciepło. Klasyka wielkanocnego stołu. Składniki: Surowy boczek bez skóry 2 łyżki oleju 10 ząbków czosnku 100 g suszonych śliwek 4 łyżki majeranku 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka […]

Korzenny sernik dyniowy

Korzenny sernik dyniowy

  Pure z dyni: 1,5 kg dyni ( porcja do sernika) Wykonanie: Wybieramy dynię o jak najmocniej wysyconym kolorze. Im bardziej pomarańczowa tym smaczniejsza. Kroimy dynię na kawałki grubości 10 cm i układamy na blasze w piekarniku. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Dynia […]

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką to kolejny ze smaków dzieciństwa Oli. Dodajmy do tego śliwki węgierki i w pamięci pojawia się obraz słonecznego, wrześniowego popołudnia, babie lato i sadek na tyłach ogrodu babci. Żadna niedziela nie mogła się obyć bez rosołu, tak jak wakacyjne popołudnia były […]

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Nasze pierwsze doświadczenie z królikiem miało miejsce jakieś 5 lat temu. Upiekliśmy królika na twardo. Bardzo twardo. Skała. Nazwa kodowa: Combat Rabbit. Trauma na 5 lat… Tym razem postanowiliśmy użyć sprawdzonego przepisu Mamy Oli na królika w śmietanie. Łatwy i niezbyt czasochłonny. A efekt jest […]

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Większość z nas kojarzy często barszcz ukraiński, jako danie z mrożonki, niezbyt smaczne ale całkiem tanie. Co jest pochodzenia, to podejrzewam że jest równie ukraiński, jak ryba po grecku jest grecka. W jego prawdziwej wersji, o której przeczytacie poniżej zgadza się jedno – jest tani! […]

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe to wspaniała alternatywa zarówno dla tradycyjnych pierogów, jak i dla pasztecików. Praktycznie każdy farsz pierogów gotowanych, sprawdzi się w drożdżowych, a zapewniamy że będą wyglądały obłędnie na świątecznym stole. Przedstawiamy dwie wersje farszu: mięsny i pieczarkowy. Ciasto: 450 g mąki 150 ml ciepłego […]

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Klasyka gatunku! Zrazy wołowe to wspaniały sposób na wołowinę, a do tego danie absolutnie nie traci na odgrzewaniu (nawet w mikrofali). Dzięki temu możecie zraziki zabierać do pracy i cieszyć się domowym jedzonkiem. Składniki: kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na […]

Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka

Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka

Składniki: 3 kg ogórków gruntowych pokrojonych w talarki 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 3/4 szklanki soli morskiej 2 średnie marchewki pokrojone w talarki 3 duże cebule pokrojone z cienkie plasterki ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca biała w ziarnista Pokrojone ogórki i zalewamy 3 litrami […]

Pikle

Pikle

Pikle są super dodatkiem do wielu dań, a wiadomo: domowe – najlepsze! Składniki: małe ogórki gruntowe papryka w kolorach jakie się zamarzą pieczarki cebula dymka marchewka ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca czosnek Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli morskiej […]

Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie‏

Sernik cytrynowy na ciasteczkowym spodzie‏

Składniki: kilogram sera mielonego, do wypieków 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 cytryna i 1 limonka – otarte ze skórki oraz wyciśnięty sok paczka ciastek Oreo 2 czubate łyżki masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka Oreo kruszymy […]

Wielkanocne przepisy w jednym wpisie

Wielkanocne przepisy w jednym wpisie

Mazurek Waldkowy Kaczka puree nadziewana Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej Tarta Makowa Róża wśród golonek Bułeczki cynamonowe Kanelbullar Żurek na zakwasie Karkówka pieczona z czosnkiem Żytni chleb na zakwasie Botwinka Baba Wielkanocna

Mazurek Waldkowy

Mazurek Waldkowy

  Jak niektórzy z Was wiedzą, ogólnie słynę z tego że nie potrafię robić deserów. Niestety tak właśnie jest, ale mimo to, niezrażony, od czasu do czasu próbuję coś słodkiego upichcić. Pewnego razu doszedłem do wniosku, że coś tak prostego jak mazurek powinno mi się […]

Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

  Składniki: 1kg białej kiełbasy, surowej lub parzonej 200g miodu naturalnego w formie płynnej 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki chilli pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonej bazylii łyżka oliwy Kiełbasę parzymy we wrzątku i odcedzamy. Wszystkie składniku glazury miksujemy ze sobą i odstawiamy na […]

Tarta Makowa

Tarta Makowa

Przepis wykorzystujący pół-produkty w wersji ekspresowej 🙂 Składniki: Dwie rolki ciasta kruchego Puszka maku z bakaliami Dwa jajka Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi […]

Róża wśród golonek

Róża wśród golonek

Takim mianem określiła moją golonkę koleżanka Marta, ujrzawszy zajawkowe zdjęcie na FB. Składniki: dorodna golonka listek laurowy łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki łagodniej papryki łyżeczka kminu rzymskiego (cumin) 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego łyżka soli 2 łyżki miodu pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki […]

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 150 g  cukru 15 g świeżych drożdży 150 g masła 200 ml mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu garść orzechów włoskich garść rodzynek otarta skórka z 1 pomarańczy Masło i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki. […]

Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie

Składniki 200 ml zakwasu na mące żytniej razowej 3-4 litry wywaru na warzywach boczek wędzony – około 200-300 g biała kiełbasa – 10 sztuk 4 suszone podgrzybki 200 ml śmietany do zupy 30% pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki suszonego […]

Karkówka pieczona z czosnkiem

Składniki: Karkówka 3-3.5kg – nie za tłusta 10 ząbków czosnku łyżka oleju łyżka sosu sojowego 2 łyżki miodu łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka kurkumy łyżeczka cząbru łyżeczka majeranku łyżeczka tymianku po pół łyżeczki papryki słodkiej i chilli 2 łyżeczki grubej, morskiej soli Karkówkę marynujemy min. 24h […]