Truskawkowa Margarita

Wspaniały drink, łatwy do przygotowania.

Truskawkowa Margarita

Składniki na dwa drinki w wersji zimowej:

  • 100ml Tequili
  • 100ml syropu cukrowego
  • sok z jednej limonki
  • 300g mrożonych truskawek

Składniki na dwa drinki w wersji letniej:

  • 100ml Tequili
  • 100ml likieru Cointreau lub syropu cukrowego
  • sok z jednej limonki
  • 250g truskawek
  • pół szklanki lodu

* opcjonalnie: cukier i ćwiartka cytryny które posłużą do dekoracji kieliszka

My nie mieliśmy akurat Cointreau, dlatego użyliśmy syropu cukrowego.

Syrop cukrowy przygotowujemy wcześniej, aby mieć możliwość schłodzenia go. Jest to banalnie proste: w szklance wrzącej wody rozpuszczamy szklankę cukru, po czym całość schładzamy.

Jeśli chcemy dekorować nasze kieliszki – to wysypujemy na płaski spodeczek okrąg z cukru, po krawędzi kieliszka przeciągamy ćwiartką cytryny i zanurzamy kieliszek w cukrze.

Wszystkie składniki blendujemy – ja używam na początek funkcji do kruszenia lodu – na najwyższych obrotach ok 2 minut. Powinniśmy otrzymać coś o konsystencji rzadkiego sorbetu 🙂
Margaritę przelewamy do kieliszków i dodajemy dwie krótkie słomki – jak ich nie mamy to obcinamy długie słomki o część z przegubem 🙂

Dinka możemy też przygotować w wersji bezalkoholowej. Wtedy zamiast alkoholi dodajemy sam syrop + 2 kropelki aromatu arakowego.

Smacznego!