Tag: pstrąg

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

  Tak przygotowany pstrąg w galarecie będzie hitem świątecznego stołu i przekona niejednego rybo-sceptyka – za sprawą wyrafinowanego smaku, jak również braku ości! Jeśli na Waszym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie, a operacja na tradycyjnym karpiu po żydowsku nie bardzo się Wam uśmiecha 

Pieczony pstrąg w zielonymi warzywami i sosem maślanym

Pieczony pstrąg w zielonymi warzywami i sosem maślanym

Do tego dania zainspirowała mnie wizyta w restauracji mojego przyjaciela. Zjadłem tam pysznego Labraksa w sosie maślanym. Zaintrygowany sosem który bardzo mi smakował i idealnie pasował do ryby, postanowiłem go przyrządzić.  Nie będę rozpisywał się dziś nad pieczonym pstrągiem, bo już to zrobiłem w tym przepisie. Dziś 

Pieczony pstrąg

W przypadku ryby panuje zasada – im mniej przypraw, tym lepiej. Ryba ma delikatny smak który łatwo zabić gdy przesadzimy z przyprawianiem. Składniki: 2 lub więcej pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku sól pieprz Umytego pstrąga nacieramy solą (na zewnątrz delikatnie), pieprzem i zmiażdżonym w prasce czosnkiem. Cytrynę kroimy