Focaccia z patelni

Focaccia z patelni

Tak moi drodzy, Focaccia z patelni, którą każdy przygotuje łatwo i zrobi z niej pyszny użytek 🙂 Składniki: 235 ml wody 245 ml mleka 8-10 g suchych drożdży 4 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soli 620 g mąki pszennej typu 00 oraz opcjonalnie, 

Pajda Szlachecka

Pajda Szlachecka

Pajda to typowy polski street food, a raczej festyn-food, odpust-food tudzież święto-zmarłych-food… Najcześciej pod tym hasłem kryje się solidna kroma wiejskiego chleba posmarowana suto smalcem i udekorowana ogórkiem kiszonym. Ale pajdę można też spotkać w wersji na ciepło i taką też chcę Wam dziś zaprezentować. 

Pastrami

Pastrami

Pastrami zostało wymyślone przez rumuńskich emigrantów w USA i jest jedną z najlepszych rzeczy jakie możecie zrobić mostka wołowego. Łatwo nie będzie! Przygotowanie pastrami trzeba zaplanować z wyprzedzeniem – co najmniej 2 tygodniowym. Z mało popularnych, ale bardzo przydatnych akcesoriów będziemy potrzebować nastrzykiwarki do mięsa. 

Steki z tuńczyka

Steki z tuńczyka

Nasze pierwsze doświadczenia ze stekiem z tuńczyka były słabe – bardzo słabe. Zamówiliśmy po takowym steku w jednej z sieciówek rybnych – nie powiem o którą chodzi, mogę jednak zdradzić że jej nazwa zaczyna się na N a kończy na H 🙂 Steki, które dostaliśmy 

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue, podobnie jak Pulled Pork należą do amerykańskiej tradycji Barbecue, czyli długiego pieczenia mięs w niskiej temperaturze, aby mięso rozpływało się ustach. Aby przygotować żeberka barbecue, będziemy też potrzebować sos barbecue. Składniki: 1 kg przerośniętych żeberek, niezbyt chudych 1/2 filiżanki brązowego cukru 2 łyżki 

Sałatka Colesław (coleslav)

Sałatka Colesław (coleslav)

Sałatka Colesław jest idealna do grilla, pieczonych mięs i ryb. Słodka, ale wyrazista w smaku. Składniki: Główka białej kapusty 3 marchewki 3 łyżki octu winnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 300 g majonezu sól i pieprz Kapustę szatkujemy drobno, marchewkę ścieramy. Dodajemy cukier, 

Sos Barbecue (BBQ)

Sos Barbecue (BBQ)

Sos Barbecue (BBQ) idealnie pasuje do różnych dań mięsnych i warzyw. Urzeknie Was słodyczą i delikatnym zapachem wędzonki. Doskonale uzupełni inne dania BBQ. Składniki: 2 puszki pomidorów bez skórki 3 łyżki brązowego cukru lub miodu garść suszonych śliwek 3 łyżki sosu Worcesteire 2 łyżki sosu 

Zagrodowy kurczak w ziołach z pieczarkami

Zagrodowy kurczak w ziołach z pieczarkami

Od dawna nie było w Ciekawej kuchni kurczaków. Nie czuliśmy się po nich (sklepowych) najlepiej więc zaprzestaliśmy kupowania i jedzenia kurczaków. Aż do teraz. Udało nam się kupić kurczaki zagrodowe i odzyskaliśmy drobiową wiarę. Zagrodowy kurczak to jest to! Zupełnie inny smak. Składniki: 4 podudzia 

O grillowaniu słów kilka

O grillowaniu słów kilka

Słowem wstępu: O przygotowaniu tego wpisu myślałem już od jakieś czasu. To że pojawia się dopiero teraz jest spowodowane faktem, iż nie miałem w zeszłym roku zbyt wielu okazji do grillowania. Ale od początku. Za młodu były ogniska. Kiełbasa na patyku i ziemniaki z żaru. I 

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne

Składniki: żółta papryka pomidorki koktajlowe, jędrne gruby plaster świeżego ananasa małe czerwone cebule twarde ogórki kiszone duże zielone oliwki bez pestek ostra musztarda po pół łyżeczki suszonych: papryki, tymianku, majeranku, oregano, bazylii, czosnku, lubczyku oraz patyczki do szaszłyków Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Warzywa, ananasa 

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Niezawodny, łatwy przepis na kotleciki jagnięce. Taki z gatunku – to się nie może nie udać! Nie wymaga on co prawda długiego marynowania, niemniej jednak, gdy macie czas, warto jednak dać się smakom przegryźć. Składniki: 4 kotleciki jagnięce z kostką 3 ząbki czosnku pieprz łyżka 

Burgery Piątkowe

Burgery Piątkowe

Zapewne część z Was nie jest w piątki mięsa, zastępując je rybą. Jeśli mimo to chodzą za wami domowe burgery, polecam poniższy sposób 🙂 Składniki na dwa burgery z dorszem i halloumi: dwie bułki do burgerów 1 filet z dorsza dwa grubsze plastry sera halloumi 

Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem

Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem

Jako że sezon grillowy w pełni, polecamy wołowinę ze szparagami. Składniki: 2 steki z rostbefu, nierozbite pęczek szparagów łyżka oliwy ząbek czosnku świeżo mielony pieprz łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia, lubczyk, tymianek) sól garstka wiórków parmezanu łyżka koziego sera Steki smarujemy oliwą i czosnkiem przeciśniętym 

Stek z sałatką z buraczków

Stek z sałatką z buraczków

Pisałem już kiedyś jak zrobić dobry stek, i do dziś byłem przekonany że nie potrafię zrobić go lepiej. Spróbowałem jednak nieco innej metody i efekty przeszły moje oczekiwania. A przy okazji podam wam prosty przepis na sałatkę z buraków, idealnie pasującą do steku. Mój przepis 

Pulled Pork

Pulled Pork

Pulled Pork nie posiada idealnie pasującej polskiej nazwy. Czasem nazywa się go “peklowaną wieprzowiną lub szarpaną więprzowiną”, co oddaje tylko cześć prawdy. Owszem, jest to wieprzowina i jest ona peklowana, ale tak samo jest z każdą szynką. Wersja pt. “szarpana świnia” też nie jest najlepsza 

Jak zrobić dobry stek?

Jak zrobić dobry stek?

Stek wołowy, uchodzący za najbardziej powszechną potrawę z wołowiny, wydaje się być śmiesznie prosty w przygotowaniu. Mięso, patelnia, tłuszcz oraz smażenie. Otóż okazuje się, że nasze poprzednie próby poradzenia sobie ze stekiem właśnie w ten sposób kończyły się, co prawda pachnącymi niebiańsko kawałkami mięska, ale 

Kotleciki Jagnięce

Kotleciki Jagnięce

Składniki: kotleciki jagnięce (min. 2 na osobę) sok z 1/2 limonki duży ząbek czosnku łyżka miodu 3 łyżki oliwy 1/2 papryczki chilli ok. 20g startego imbiru Składniki marynaty blendujemy na gładką emulsję, którą wmasowujemy w mięso. Wskazówka – aby nie mieć problemów z tarciem imbiru, 

Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej cebuli Składniki: 5-6 czerwonych cebul 5 łyżek oliwy 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki octu balsamicznego sok z połowy cytryny (opcjonalnie) łyżeczka granulowanego czosnku 100 ml wina (białego, lub czerwonego – ja dałem białe) 200ml wody 3 listki laurowe sól pieprz Konfitury cebulowej 

Grillowany camembert

Grillowany camembert

Składniki: 2 sery camembert odrobina oliwy żurawina do mięs i serów Camembert przed grillowaniem wkładamy na 10 min do zamrażarki. Rozgrzewamy patelnię grillową. Smarujemy cienko ser oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, lub ręcznika papierowego i grillujemy po 3-4 min z każdej strony. Podajemy z żurawiną 

Gurmańskaja Pljeskavica

Gurmańskaja Pljeskavica

Gurmańskaja Pljeskavica to obok Cevapu i Cevapcicici jedna z najbardziej znanych i lubianych bałkańskich dań mięsnych. Występuje w wielu wersjach i podaje się ją na różne sposoby, ale praktycznie zawsze jest warta grzechu i spróbowania. Składniki: 1 kg niezbyt chudej wołowiny (może być mielona) 2