Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej cebuli Składniki: 5-6 czerwonych cebul 5 łyżek oliwy 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki octu balsamicznego sok z połowy cytryny (opcjonalnie) łyżeczka granulowanego czosnku 100 ml wina (białego, lub czerwonego – ja dałem białe) 200ml wody 3 listki laurowe sól pieprz Konfitury cebulowej 

Grillowany camembert

Grillowany camembert

Składniki: 2 sery camembert odrobina oliwy żurawina do mięs i serów Camembert przed grillowaniem wkładamy na 10 min do zamrażarki. Rozgrzewamy patelnię grillową. Smarujemy cienko ser oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, lub ręcznika papierowego i grillujemy po 3-4 min z każdej strony. Podajemy z żurawiną 

Gurmańskaja Pljeskavica

Gurmańskaja Pljeskavica

Gurmańskaja Pljeskavica to obok Cevapu i Cevapcicici jedna z najbardziej znanych i lubianych bałkańskich dań mięsnych. Występuje w wielu wersjach i podaje się ją na różne sposoby, ale praktycznie zawsze jest warta grzechu i spróbowania. Składniki: 1 kg niezbyt chudej wołowiny (może być mielona) 2 

Grillowane warzywka na zimno

Grillowane warzywka na zimno

Wspaniały dodatek do różnych potraw i dań. Składniki: 2 spore bakłażany – lub więcej mniejszych 3-4 papryki w różnych kolorach 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżeczki ziół do pizzy lub innej mieszanki (ja mieszałem zioła do pizzy z mieszkanką do nadziewanych pomidorów) sól pieprz 3 ząbki czosnku pokrojone w 

Grillowany ser Halloumi z Tzatziki

Grillowany ser Halloumi z Tzatziki

Składniki: 300g sera Halloumi 100g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 100g twarogu mielonego  – lub podobnego serka pół zielonego ogórka ząbek czosnku sól pieprz szczypiorek Ogórka myjemy i ścierami na tarce z dużymi oczkami razem ze skórką, a następnie solimy i odstawiamy. Po ok 10