Tag: łatwe

Flądra panierowana w parmezanie

Flądra panierowana w parmezanie

Składniki: 4 filety flądry sól pieprz ząbek czosnku 150g tartego parmezanu jajko masło do smażenia rukola do przybrania Flądrę myjemy, osuszamy ręcznikiem, oprószamy sola, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Rybę obtaczamy najpierw w rozbitym jajku, potem w parmezanie i 

Pizza Il gatto con gli stivali

Pizza Il gatto con gli stivali

  Składniki: 330 g mąki + co nieco do podsypywania 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki cukru 300 ml ciepłego mleka 4 łyżeczki oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100g suszonych pomidorów 2 łyżeczki ulubionych ziół (bazylia, oregano) 200g tartej mozzarelli 150g pokruszonego 

Sałatka z wędzonym łososiem i serem kozim

Sałatka z wędzonym łososiem i serem kozim

Na zdjęciu nie ma grzanek które są w przepisie – w trakcie fotografowania grzanki były jeszcze w piekarniku. Składniki: mix sałat (u mnie lodowa, radicchio, ruccola) 1/2 zielonego ogórka 1/2 dużego pomidora lub garść koktajlowych 2 plasterki czerwonej cebuli 100g łososia wędzonego Łyżka zielonych oliwek 

Pieczony pstrąg

W przypadku ryby panuje zasada – im mniej przypraw, tym lepiej. Ryba ma delikatny smak który łatwo zabić gdy przesadzimy z przyprawianiem. Składniki: 2 lub więcej pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku sól pieprz Umytego pstrąga nacieramy solą (na zewnątrz delikatnie), pieprzem i zmiażdżonym w prasce czosnkiem. Cytrynę kroimy 

Penne Alfredo Aggiornato

Penne Alfredo Aggiornato

Błyskawiczne przygotowanie, wspaniały smak! Penne Alfredo zawsze smakuje łącząc smak suszonej szynki i suszonych pomidorów z kremowym sosem! Składniki: 500 g makaronu Penne ugotowanego al-dente 200 ml śmietanki słodkiej łyżka masła 10 plasterków szynki parmeńskiej – lub podobnej 80 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy 

Penne rigato al salmone e asparagi

Penne rigato al salmone e asparagi

  Penne ze szparagami i łososiem w sosie śmietanowym. Składniki: 500g makaronu penne rigato (ściętego na skos) ugotowanego al-dente pół słoika szparagów 150g wędzonego łososia 200 ml śmietany 18% łyżka masła szczypta białego pieprzu sól 2 szalotki 100g tartego parmezanu Szparagi kroimy w 2,5 cm 

Krem pomidorowy z suszonymi pomidorami

Składniki: puszka pomidorów bez skórki łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 marchewki 150g suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia) lub łyżeczka przyprawy do pizzy firmy Kotanyi (nie zawiera glutaminianu) płaska łyżeczka soli pieprz 1 litr bulionu 1 cebula łyżeczka oliwy tarty parmezan świeża bazylia (do 

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Składniki: 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy 1 duże opakowanie śmietany 18% 2 cebule 1 ząbek czosnku 250 g gotowanych kurek (lub innych grzybów) sól pieprz olej kokosowy do smażenia szczypta gałki muszkatołowej szczypta suszonego 

Gruszki z musem truskawkowym

Gruszki z musem truskawkowym

  Składniki: 4 dość twarde gruszki opakowanie mrożonych truskawek 4 łyżki miodu (najlepiej sosnowego) 2 kieliszki brandy 50 ml soku z cytryny Truskawki z sokiem cytryny i dwoma łyżkami miodu doprowadzamy do wrzenia. Następnie blendujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę wody. Dodajemy 2 łyżki 

Francuski krem cebulowy

Składniki: 5-6 dorodnych cebul ok. litr bulionu 100ml białego wina pół łyżeczki tymianku sok z 1/4 cytryny sól pieprz łyżka oliwy 1 listek laurowy 100g tartego parmezanu odrobina natki pietruszki Cebulę kroimy dość grubo i smażymy w sporym rondelku na oliwie. Aby szybciej puściła sok, 

Kartofelkowe muffinki

Składniki: 1kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku pół szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli pieprz 1 jajko Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Do ziemniaków dodajemy mąkę,  jajko, startą cebulę i sprasowany czosnek oraz  sól i pieprz. Całość wyrabiamy 

Paryka faszerowana cukinią i oliwkami

Składniki: 4 średniej wielkości papryki dowolnego koloru dwie nieduże cukinie 2 ząbki czosnku średnia, posiekana cebula 3 łyżeczki zmielonej soczewicy lub mąki po dwie łyżki posiekanych w plasterki czarnych i zielonych oliwek szczyptę mielonej kolendry szczyptę mielonego kminu rzymskiego szczyptę kurkumy sól pieprz 1 łyżeczka 

Zapiekane bakłażany

Składniki: 2 średnie bakłażany 150ml soku pomidorowego, lub zmiksowanych pomidorów z puszki czerwona cebula 2 łyżki mielonej soczewicy (lub mąki) 2 łyżeczki pesto sól pieprz Bakłażany kroimy na cienkie plastry, solimy, odstawiamy. Cebulę szatkujemy na cienkie plasterki. Sok pomidorowy mieszkamy z soczewicą i pesto. Bakłażany 

Grillowany ser Halloumi z Tzatziki

Grillowany ser Halloumi z Tzatziki

Składniki: 300g sera Halloumi 100g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 100g twarogu mielonego  – lub podobnego serka pół zielonego ogórka ząbek czosnku sól pieprz szczypiorek Ogórka myjemy i ścierami na tarce z dużymi oczkami razem ze skórką, a następnie solimy i odstawiamy. Po ok 10 

Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym łososiem i brokułami

Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym łososiem i brokułami

Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej żółtych) 100g wędzonego łososia (najlepiej sałatkowy) mała śmietana 18% pół brokuła podzielone na różyczki i ugotowanego al-dente sól pieprz 50g sera pleśniowego (ja używam Lazura) świeży rozmaryn 50g tartego żółtego sera Wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach, obieramy, kroimy 

Jarska Masala

Składniki: 1 puszka pomidorów bez skórki kilogram papryki świeżej (kolor dowolny) 1 duża cebula kilogram cukinii 1 duża cebula łyżeczka przyprawy Tandoori Masala pół łyżeczki curry sól pieprz Świeże  warzywa kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem wraz z pomidorami z puszki. Po 10 minutach