Pierogi ziemniaczane ze szpinakiem i rucolą
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- 50g tartego parmezanu
- 1 jajko
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na farsz:
- 200g pokruszonego sera pleśniowego
- garść rucoli
- dwie garście świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
Obrane ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie, odlewamy i przykryte stawiamy ponownie na ogień na ok 40s, po czy wyłączamy gaz i zdejmujemy przykrywkę aby odparowały. Następnie gnieciemy je praską do ziemniaków. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na ciasto. Rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1/2 cm i szklanką wykrawamy talarki. Rozwałkowujemy nieco cieniej i opruszamy mąką ziemniaczaną.
Szpinak blanszujemy ze zmiażdżonym czosnkiem, gdy przestygnie mieszamy z serem i rucolą,
Placki napełniamy łyżeczką farszu i zagniatamy na pierogi. Wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy aż wypłyną. Podajemy same lub polane śmietaną.