Odwrócona tarta

Zasada jest prosta – to co mieliście zapiec na cieście francuskim, zapiekacie pod nim 🙂

Składniki:

  • Połowa płata gotowego ciasta francuskiego
  • mała śmietana 18%
  • 150g sera żółtego
  • dorodny brokuł
  • 100g wędzonegołososia
  • 50g sera pleśniowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ziół (bazylia, oregano)
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • kilka oliwek

Brokuła podzielonego na różyczki blanszujemy we wrzątku ok minutę. W rondelku doprowadzamy do wrzenia odrobinę wody i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Gdy ser się rozpuści, dodajemy posiekanego łososia (najlepiej sałatkowego), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusimy 3 min,  po czym dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i dusimy kolejne 3 min. Różyczki brokuła wykładamy do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem żółtym i zalewamy sosem serowym. Całość nakrywamy połową płata ciasta francuskiego, ciastko nakłuwamy widelcem i układamy kilka oliwek do dekoracji. Pieczemy 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu zostawiamy na 5 min. aby tarta odpoczęła i podajemy z lampką schłodzonego Chardonnay.

Smacznego