Odwrócona tarta
Zasada jest prosta – to co mieliście zapiec na cieście francuskim, zapiekacie pod nim 🙂
Składniki:
- Połowa płata gotowego ciasta francuskiego
- mała śmietana 18%
- 150g sera żółtego
- dorodny brokuł
- 100g wędzonegołososia
- 50g sera pleśniowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta ziół (bazylia, oregano)
- ząbek czosnku
- pieprz
- kilka oliwek
Brokuła podzielonego na różyczki blanszujemy we wrzątku ok minutę. W rondelku doprowadzamy do wrzenia odrobinę wody i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Gdy ser się rozpuści, dodajemy posiekanego łososia (najlepiej sałatkowego), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusimy 3 min, po czym dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i dusimy kolejne 3 min. Różyczki brokuła wykładamy do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem żółtym i zalewamy sosem serowym. Całość nakrywamy połową płata ciasta francuskiego, ciastko nakłuwamy widelcem i układamy kilka oliwek do dekoracji. Pieczemy 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu zostawiamy na 5 min. aby tarta odpoczęła i podajemy z lampką schłodzonego Chardonnay.
Smacznego